De Amerikaanse president Donald Trump brengt het merendeel van z’n presidentschap door op een van zijn eigen landgoederen of golfterreinen.

Deze kerstvakantie verblijft hij in Mar-a-Lago, zijn golfresort in West Palm Beach in Florida. Dinsdag was hij een balletje aan het slaan op het Trump International Golf Club in Florida.

Dat was de 85e dag op de golfbaan sinds de aanvang van z’n presidentschap in januari. En het was ook de 111e dag dat hij op eigen grond was sinds zijn aantreden.

Dat betekent dat Trump onder de streep meer dan 33 procent van zijn presidentschap op Trump-grond heeft doorgebracht en meer dan 25 procent van z’n tijd op een van z’n golfclubs.

De kritiek is dat Trumps eigen ondernemingen op zo’n moment van belastinggeld profiteren. Oud-president “George W. Bush ging ook vaak naar zijn ranch in Crawford, Texas, maar het is niet zo dat je een kamer naast de zijne kon huren”, zegt Jordan Libowitz, woordvoerder voor Citizens for Responsibility and Ethics in Washington tegen The Wall Street Journal.

Volgens Libowitz is het gratis reclame voor Trumps bedrijf. Trump verkocht het resort niet toen hij president werd, maar gaf het over aan een trust. Wanneer hij geen president meer is, profiteert hij van de gemaakte winst.

“Snap jij dat president Obama een dag gaat golfen terwijl er zoveel problemen in de wereld zijn,” tweette Trump in 2014. “Erger dan Carter.”

Lees ook op Business Insider

De tripjes van Trump zijn bovendien niet gratis. Het gebruik van Air Force One plus de beveiliging kost zo’n 514.000 dollar per uur, berekende The Washington Post. Een vlucht van Washington naar Palm Beach – waar Mar-a-Lago ligt – is twee uur. Een retourtje kost kortom ruim 2 miljoen dollar.