President Donald Trump is flink aan het opscheppen over zijn topresultaat bij een “heel moeilijke” cognitieve test die hij heeft gedaan.

Volgens medische experts kan iedere volwassene zonder cognitieve problemen een hoge score behalen en is de test niet bedoeld om IQ te meten.

Bij de test moeten mensen onder anderen een olifant herkennen, een kubus natekenen en zoveel mogelijk woorden opnoemen die beginnen met een F.

De Amerikaanse president Donald Trump schept flink op over hoe goed hij scoorde op een “heel moeilijke” cognitieve test. Hij zei dat hij het veel beter deed dan zijn Democratische uitdager Joe Biden ooit zou kunnen.

Maar gezondheidsexperts stellen dat de score van Trump bij een test die iedereen zonder cognitieve problemen zou moeten halen geen indrukwekkende prestatie is. Opscheppen daarover doet geen recht aan mentale gezondheidsproblemen.

De test die Trump heeft gedaan is waarschijnlijk de Montreal Cognitive Assessment (MoCA), een uit 30 vragen bestaande test die is opgesteld om te bepalen of iemand problemen heeft met denken of het geheugen.

Trump zei deze maand dat hij de test “zeer onlangs” heeft gedaan, maar het is onduidelijk of dat echt zo is of dat hij verwijst naar een eerdere MoCA-test.

Lees ook op Business Insider

Trump deed in elk geval in 2018 een cognitieve test. Toen zei zijn arts dat hij 100 procent had gescoord en dat de president “heel scherp” was.

De persoonlijk arts van Donald Trump, Ronny Jackson, beantwoordt in 2018 vragen over de gezondheid van de president. Foto: Alex Wong/Getty Images

Het gaat niet om een diagnostische test, maar om een test die een indicatie geeft van mogelijke cognitieve problemen bij het kortetermijngeheugen, taal en gevoel voor tijd en ruimte.

Mensen die de test doen moeten onder andere dieren benoemen en vormen natekenen. Uit een door arts Ankur Dave gedeelde test blijkt dat mensen een klok moeten tekenen die 11.10 uur aangeeft, een kubus moeten tekenen en een leeuw, neushoorn en kameel moeten herkennen.

Ook Fox News liet zondag een versie van de test zien tijdens een interview met Trump. Ook daarin moesten verschillende dieren worden benoemd en een vorm worden getekend:

Foto: Fox News

Andere vragen bestonden uit het onthouden van vijf woorden, terugtellen vanaf 100 met stappen van 7 en het herhalen van rijtjes getallen.

Op de website van MoCA is na het aanmaken van een account de hele test te doen.

Presentator Chris Wallace van Fox News vroeg Trump zondag naar de test en zei: “Nou, het is niet echt een moeilijke test. Ze laten een foto van een olifant zien en vragen dan wat het is.”

Volgens Trump schetste Wallace een verkeerd beeld, waarop de presentator zei dat dit is wat op internet stond.

De president antwoordde: “Ja, de eerste vijf vragen zijn inderdaad makkelijk, maar ik denk dat je de laatste vijf vragen niet eens kunt beantwoorden. Ik durf te wedden dat je dat niet kan, want ze zijn erg moeilijk, de laatste vijf vragen.”

President Donald Trump tijdens zijn interview met Chris Wallace van Fox News. Foto: Screenshot via Fox News

De laatste vijf vragen van de test hebben betrekking op taal en geheugen, zo is te zien op de website van MoCA:

  • Lees deze twee zinnen hardop voor: “I only know that John is the one to help today” en “The cat always hid under the couch when dogs were in the room.”
  • Noem binnen een minuut zoveel mogelijk woorden die beginnen met een F.
  • Het vinden van overeenkomsten tussen woorden. Bijvoorbeeld zeggen dat een appel en een banaan allebei fruit zijn.
  • Woorden opnoemen die je eerder gevraagd werden te herinneren.
  • De huidige datum noemen en de plek en stad waar je je bevindt.

‘Niet bedoeld om IQ te meten’

Neuroloog Ziad Nasreddine die de test heeft ontwikkeld, zegt dat de test “niet is bedoeld om IQ te meten of intellectuele vaardigheden”, schrijft The Washington Post.

“Als iemand de test goed maakt, kunnen we uitsluiten dat er grote cognitieve problemen als gevolg van ziektes als Alzheimer, een infarct of multiple sclerosis. Dat is alles.”

“Mensen doen deze test als zij zelf of iemand in hun omgeving merkt dat er mentale problemen zijn”, legt Nasreddine met enkele voorbeelden uit. “Ze vergeten waar ze hun auto hebben geparkeerd, kunnen zich de boodschappen die ze moeten doen niet herinneren als ze in de winkel staan of vergeten hun medicijnen te nemen.”

Tijdens zijn interview met Fox News daagde Trump zijn Democratische rivaal Joe Biden uit: “Laten we de test nu doen. We doen het, Joe en ik maken de test. Laat hem dezelfde test doen als ik heb gedaan.”

Hij zei ook dat interviewer Wallace “veel van de vragen niet zou kunnen beantwoorden.”

Trump tijdens zijn interview met Fox News Sunday. Foto: Fox News

Experts waarschuwen voor de opschepperij van Trump en zeggen dat hij geen recht doet aan mensen met cognitieve problemen.

Dementie-onderzoeker Jason Karlawish van de Universiteit van Pennsylvania zegt tegen The New York Times: “De manier waarop de president over mentale gezondheid praat, helpt niet.”

“Je zou denken dat hij goed zou begrijpen wat het testresultaat betekent en waarom de test is afgenomen. Het is jammer dat hij er een wedstrijd over mentale gezondheid van maakt.”

Lees meer over het presidentschap van Trump: