Het nieuwjaarsfeest op resort Mar-a-Lago in Florida is niet onopgemerkt gebleven. Afgelopen weekend zijn filmpjes viral gegaan waarop dansende mensen zonder mondkapjes te zien waren.

Een vertegenwoordiger van de staat Florida heeft het bestuur van Palm Beach County opgeroepen actie te ondernemen tegen het negeren van de mondkapjesplicht.

Als het aan hem ligt is sluiting van het resort een optie. “Mar-a-Lago is een bedrijf. Bedrijven moeten voldoen aan de mondkapjesplicht.”

Een vertegenwoordiger van de staat Florida heeft zaterdag opgeroepen om Donald Trumps resort Mar-a-Lago in Palm Beach te sluiten. Dit naar aanleiding van een video van een nieuwjaarsfeest op de club waar geen mondkapjes werden gedragen. Dit is in strijd met de lokale coronamaatregelen.

“Mar-a-Lago is een club. Een club is een bedrijf. Bedrijven moeten voldoen aan de mondkapjesplicht in Palm Beach County”, schreef Omari Hardy in een e-mail aan Todd Bonlarron, de assistent-districtsbestuurder van Palm Beach County.

Hardy, een Democraat uit Palm Beach en voormalig raadslid, deelde zijn e-mail op Twitter en riep het bestuur van Palm Beach County nogmaals op actie te ondernemen, zodat Mar-a-Lago voldoet aan de verordeningen die vanwege de pandemie zijn uitgevaardigd.

De video van het nieuwjaarsfeest op Mar-a-Lago werd vrijdag en zaterdag via Twitter verspreid. President Trump en first lady Melania schitterden door afwezigheid, maar de zaal was volgepakt met mensen zonder mondkapje die dansten op optredens van Mike Love van The Beach Boys en Vanilla Ice.

Lees ook op Business Insider

Rudy Guiliani, persoonlijk advocaat van Trump en voormalig burgemeester van New York, is dansend te zien op een van de video’s, meldde de Britse krant The Independent. Ook de zoons van de president en Fox News-gezichten als Jeanine Piro waren onder de aanwezigen.

De onderstaande video waarop Donald Trump Jr. te zien is tijdens een optreden van jaren 90-ster Vanilla Ice, werd in eerste instantie door hemzelf op Facebook gedeeld.

Donald Trump en zijn vrouw Melania lieten verstek gaan. Hun gasten betaalden volgens The Independent 1.200 dollar entreegeld voor het feest. Vertegenwoordigers van Mar-a-Lago reageerden niet op een verzoek voor commentaar van Insider.

“Het is algemeen bekend dat de president elk jaar een nieuwjaarsfeest geeft op Mar-a-Lago. Ik vraag me af waarom de County niet bereid was om de mondkapjesplicht af te dwingen tijdens de nieuwjaarsviering afgelopen nacht”, schreef Omari.

De mondkapjesplicht in Palm Beach County is recentelijk verlengd tot 20 januari 2021. De plicht geldt in publieke ruimten waar het houden van afstand niet mogelijk is en voor werknemers in bedrijven.

Hardy, die in 2020 werd gekozen om Palm Beach County te vertegenwoordigen, sprak in de brief zijn vrees uit dat het feest op Mar-a-Lago een super spreader-evenement kan zijn. Dat is een evenement waarbij een persoon een groot aantal mensen besmet met het coronavirus.

“We kunnen niet toestaan dat bedrijven en ondernemers openlijk onze maskerplicht negeren”, schreef Hardy. Hij schetste een vicieuze cirkel: “Het openlijk niet naleven brengt de volksgezondheid in gevaar en moedigt aan tot meer niet naleven van de maskerplicht. Dat brengt op zijn beurt de volksgezondheid verder in gevaar.”

Hardy heeft de assistent-districtsbestuurder gevraagd of ambtenaren actie ondernemen tegen Mar-a-Lago, of de club een boete krijgt voor de overtredingen en of het bestuur sluiting overweegt als blijkt dat de mondkapjesplicht consequent genegeerd wordt.

Palm Beach County had zondag nog niet gereageerd op een verzoek tot commentaar van Insider.

Lees meer over Mar-a-Lago: