De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft de presidentsnominatie van de Republikeinse Partij veiliggesteld. Dat melden diverse Amerikaanse media.

Dat deed Trump door dinsdag de voorverkiezingen te winnen in de staten Georgia, Mississippi en Washington. Daarmee behaalde hij genoeg afgevaardigden (‘delegates’) voor de nominatie. Trump had na het afhaken vorige week van voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley geen concurrenten meer binnen zijn partij.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag genoeg afgevaardigden gewonnen om de nominatie van de Democratische Partij te bezegelen.

Biden had 1968 kiesmannen (‘delegates’) nodig om de nominatie te winnen. Onder meer NBC News en Edison Research melden dat hij dat aantal dinsdagavond heeft gehaald toen de resultaten van de voorverkiezingen in Georgia binnenkwamen.

Later in de nacht van dinsdag op woensdag volgen nog resultaten uit de staten Mississippi en Washington, en uit het overzeese gebied de Noordelijke Marianen. Ook Democraten die in het buitenland wonen stemmen nog.

Trump en Biden worden officieel kandidaat bij partijcongressen in juli en augustus

Biden ondervond als zittend president slechts symbolische tegenstand in de Democratische voorverkiezingen. Progressieve activisten, gefrustreerd door Bidens steun voor Israël in zijn oorlog in Gaza, wisten wel de nodige Democratische kiezers te overtuigen om uit protest ongebonden ('uncommitted') te stemmen. Dat had echter nauwelijks invloed op de verdeling van de afgevaardigden.

De nominaties van Trump en Biden moeten wel nog worden geformaliseerd op de traditionele conventies van hun partijen. De Republikeinse partijconventie is van 15 tot 18 juli in Milwaukee in de staat Wisconsin. Die van de Democraten is van 19 tot 22 augustus in Chicago in Illinois.

Het duel tussen Biden en Trump op 5 november wordt een herhaling van de vorige presidentsverkiezingen uit 2020, toen Biden won van Trump.

LEES OOK: Techmiljardair Elon Musk maakt duidelijk dat hij niet doneert aan Donald Trump (en ook niet aan Joe Biden)