De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft in een vraaggesprek met de Britse politicus Nigel Farage zijn standpunt herhaald dat de leden van de NAVO voldoende moeten bijdragen aan het bondgenootschap om aanspraak te maken op de bescherming van de VS.

Trump valt al jaren uit tegen ‘wanbetalende rijke leden’ terwijl de Verenigde Staten het bondgenootschap grotendeels financieren.

Slechts elf van de 32 leden geven zoals eerder afgesproken minimaal 2 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) aan defensie uit. In februari riep Trump dat de VS de wanbetalers niet zal bijstaan en dat Rusland daar kan doen wat het wil. Het leidde tot grote verontwaardiging in het bondgenootschap.

Trump: landen die voldoende bijdragen aan NAVO krijgen “100 procent zeker” steun van VS

Trump is niet onder de indruk van de felle kritiek op zijn uitspraken in februari. “Wat ik zeg is een vorm van onderhandeling. Waarom zouden wij (de VS) over die landen die veel geld hebben, moeten waken terwijl de VS het meeste betalen?” Farage vroeg of de VS dan wel bescherming bieden als landen hun afgesproken aandeel afdragen. Trump antwoordde: “Ja, 100 procent zeker”.

Onder de 'wanbetalers' van 2023 zijn België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Spanje en Turkije. De drie 'big spenders' op defensiegebied in de NAVO zijn Polen, de VS en Griekenland met bijna 4 procent, 3,5 procent en 3 procent van het bbp.

LEES OOK: Een herverkiezing van Donald Trump vormt volgens topeconoom Roubini een grote bedreiging voor de wereldeconomie