• President Donald Trump wil van zijn vertrek uit het Witte Huis een tv-spektakel maken om de aandacht af te leiden van de inauguratie van Joe Biden op 20 januari, meldt Axios.
  • Trump zou van plan zijn om in de Air Force One naar Florida te vliegen om daar een bijeenkomst te houden tijdens de inauguratie van Biden.
  • Als Trump zijn plannen doorzet, zou hij breken met de tradities van de inauguratiedag, die bedoeld zijn om de stabiliteit van de Amerikaanse democratie te tonen.

President Donald Trump wil van zijn vertrek uit het Witte Huis een spectaculair evenement maken, om tv-kijkers weg te trekken van de inauguratie van Joe Biden, meldde de Amerikaanse nieuwssite Axios zondag op basis van anonieme bronnen.

Volgens de nieuwswebsite wordt de mogelijkheid besproken dat Trump tegen de Amerikaanse democratische tradities in de inauguratie van Biden boycot en een rally organiseert in Florida.

In dat plan zou Trump het Witte Huis op 20 januari verlaten in de Marine One om vervolgens met de Air Force One naar Florida te vliegen. Daar zal hij zijn aanhangers toespreken op hetzelfde moment dat de inauguratie van Biden plaatsvindt bij het Capitool in Washington.

Woordvoerder Judd Deere reageert op het bericht van Axios met de mededeling dat er nog geen enkele beslissing is gevallen over 20 januari: “Anonieme bronnen die zeggen te weten wat de president wel of niet overweegt hebben geen enkel idee. Als president Trump zijn plannen voor 20 januari gaat aankondigen, zal hij dat jullie laten weten.”

Vorige week meldden bronnen aan NBC News dat Trump van plan zou zijn om op de inauguratiedag zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2024 aan te kondigen. Dit met het doel om aandacht weg te trekken van Biden en zichzelf neer te zetten als de belangrijkste politieke tegenstander van de nieuwe president.

Inauguratie nieuwe Amerikaanse president op 20 januari 2021

Biden zei vorige week tegen CNN dat het hem persoonlijk niet uitmaakt of Trump zijn inauguratie bijwoont, maar dat het wel belangrijk is om te laten zien dat er een vreedzame machtsoverdracht plaatsvindt.

Sinds hij de verkiezingen officieus heeft verloren, negeerde Trump al verschillende tradities die bedoeld zijn om een vreedzame machtsoverdracht te bewerkstelligen en de stabiliteit van de Amerikaanse democratie te laten zien.

De president weigert nog altijd om zijn verkiezingsnederlaag toe te geven tegenover Biden en stelt, zonder daar bewijs voor te leveren, dat de verkiezingen zijn gestolen.

Lees hier meer over de komende machtsoverdracht in de Verenigde Staten: