Werk aan de winkel voor Joe Biden. Nu hij is verkozen tot president van de Verenigde Staten kan hij beginnen met het inlossen van verkiezingsbeloftes.

Biden heeft tijdens zijn campagne een hele lijst beloftes opgesteld waarmee hij al op dag één van zijn regering aan de slag wil.

Zo wil hij zich weer aansluiten bij het Klimaatakkoord van Parijs, COVID-19 aanpakken en het immigratiebeleid van Trump terugdraaien.

Business Insider maakte een overzicht van de beloftes op het gebied van klimaat, ethiek, volksgezondheid, immigratie, ongelijkheid en internationale betrekkingen.

Joe Biden is op 20 januari na zijn inauguratie officieel president van de Verenigde Staten. Op zijn eerste dag in het Witte Huis kan hij al maatregelen nemen.

Tijdens zijn campagne heeft Biden een lange lijst met beloftes opgesteld, die hij zei te willen inlossen op de eerste dag dat zijn regering aan de macht is.

Tot die toezeggingen behoren het in gang zetten van een COVID-actieplan en het tekenen van een reeks decreten. Daarnaast wil de aanstaande president zich weer aansluiten bij het Klimaatakkoord van Parijs dat Trump had opgezegd, en is hij van plan een immigratiewet naar het Congres te sturen.

Dat is een berg werk voor één dag – en dit is niet eens alles wat Biden heeft beloofd. Zelfs zijn aanhangers zeggen dat hij waarschijnlijk niet alles voor elkaar kan krijgen op zijn eerste dag.

"Je voert campagne in poëzie en regeert in proza. Joe Biden weet dat beter dan wie dan ook", zei Joel Payne, een campagnestrateeg van Hillary Clinton tijdens de presidentsverkiezingen van 2016

Presidentskandidaten doen altijd grootse toezeggingen tijdens hun campagne. Het is niet ongewoon dat ze een perspectief schetsen dat onrealistisch blijkt, als ze eenmaal in functie zijn.

Dit is een overzicht van wat Biden heeft beloofd te doen op zijn eerste dag in het Witte Huis.  


Een actieplan voor COVID-19

Biden zal aantreden op een moment dat 230.000 Amerikanen zijn overleden aan het coronavirus en het publiek tegenstrijdige signalen heeft gekregen van de regering Trump over de aanpak van de crisis.

Daarom benoemt de aanstaande president komende maandag al 12 mensen voor een COVID-taskforce, meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Axios.

In zijn slottoespraak vlak voor verkiezingsdag legde Biden zijn "dag één-plan" uit om de pandemie te bestrijden.

"Wij gaan handelen zodra ik word verkozen tot president. Op dag één van mijn presidentschap zal ik een plan in gang zetten waar ik al maanden over praat", zei Biden tijdens een rally in Pittsburg.

"Dat gaat over mondkapjes, sociale afstand, testen en opsporen. Het is ook een plan voor volledige en eerlijke distributie van therapieën en vaccins als we die krijgen."

Ook op zijn campagnewebsite valt te lezen dat Biden zijn plan op dag één wil uitvoeren om de pandemie onder controle te krijgen en de economie effectief te heropenen.

De aanpak zal de gezondheid en veiligheid van Amerikaanse burgers waarborgen en de economie een boost geven, luidt de belofte.


Klimaatverandering tegengaan

Biden heeft beloofd om op zijn eerste dag als president decreten te tekenen met betrekking tot schone energie. Ook wil hij zich op dag één weer aansluiten bij het Parijse klimaatakkoord dat Barack Obama had getekend, en dat Donald Trump heeft opgezegd.

Op dag één zal Biden een reeks decreten tekenen met een bereik dat ongekend is (...) en die ons op het juiste spoor zetten", aldus Bidens website.


Immigratie: gezinsscheiding stopzetten

Het tegenhouden van immigratie is een centraal thema geweest van de regering Trump en Biden heeft beloofd enkele omstreden plannen van zijn voorganger terug te draaien.

Eerdere presidenten als Obama en George W. Bush hebben het hervormen van immigratiebeleid altijd ontweken, maar Biden heeft beloofd om op 20 januari meteen een wetsvoorstel naar het Capitool te sturen.

"Ik zal op dag één een wetsvoorstel naar het Congres sturen dat een routekaart naar staatsburgerschap moet vormen voor 11 miljoen mensen die zonder papieren in de Verenigde Staten wonen", zegt Biden op zijn campagnewebsite.

"Dit zijn onze buren en collega's en ze maken integraal onderdeel uit van onze gemeenschap."

Hij heeft ook beloofd om het omstreden decreet van Trump, waarmee immigratie vanuit de meeste moslimlanden wordt beperkt, te herroepen.

"Op dag één zal Joe Biden het on-Amerikaanse reis- en vluchtelingenverbod voor moslims intrekken en het immorele beleid van gezinsscheiding stopzetten", valt te lezen op de campagnewebsite.


Ethiek herstellen

President Trump heeft de normen in Washington met voeten getreden, aldus Biden. Zo blokkeerde hij controleverzoeken van het Congres en zat hij federale ambtenaren dwars door ze te beschuldigen van schadelijke politieke activiteiten.

Biden heeft overheidshervormingen beloofd op dag één. Zijn plannen zijn een directe reactie op acties van de regering Trump.

"Donald Trump voerde de meest corrupte regering in de moderne geschiedenis van de Verenigde Staten aan", staat op de campagnewebsite van Biden.

"De taak die de opvolger van Donald Trump te wachten staat is even groot als essentieel: het vertrouwen in de Amerikaanse regering herstellen."

Biden zei dat hij een decreet zal tekenen dat personeel van het Witte Huis of leden van de regering verbiedt om onderzoeken of vervolgingen door Justitie te belemmeren of te beïnvloeden. Ontslag volgt voor degenen die dat wel proberen.

De aanstaande president belooft ook een ethisch plan "om ervoor te zorgen dat elk lid van zijn regering zich dag in dag uit inzet voor de beste resultaten voor het Amerikaanse volk, en niets anders dan dat."


Buitenlandse betrekkingen herstellen

Biden was voorzitter van een Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, voordat hij als vicepresident onder Obama een belangrijk man was voor internationale betrekkingen.

Onder Trump zijn de relaties met oude bondgenoten onder druk komen te staan en zijn internationale akkoorden waar Obama voor had geijverd, ondermijnd.

Vanaf dag één van de regering Biden, zo belooft de aanstaande president, "hebben andere landen weer een reden om het woord van een Amerikaanse president te vertrouwen en te respecteren."


Beschermen van sociale zekerheid

De regering van Joe Biden "zal de sociale zekerheid beschermen en de uitkering van miljoenen senioren verhogen. Vanaf dag één zullen we werken aan het beschermen van de pensioenen van hardwerkende Amerikanen", valt op de campagnewebsite te lezen.


Benoemingen die de samenleving weerspiegelen

Kamala Harris zal de eerste vrouw en de eerste vrouw van kleur zijn in de functie van vicepresident. Bidens campagne beloofde om nog meer topposities te vullen met vrouwen en mensen van kleur. Zo beloofde hij om de eerste zwarte vrouw in Hooggerechtshof te benoemen.

"De regering Biden zal op dag één het goede voorbeeld geven door ervoor te zorgen dat politieke benoemingen, inclusief die van zijn kabinet en alle federale ambtenaren, het land weerspiegelen dat ze dienen", aldus zijn campagnewebsite.


Raciale rechtvaardigheid

Biden staat onder druk om dramatische hervormingen door te voeren na de protesten over raciale onrechtvaardigheid, in de nasleep van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd als gevolg van politiegeweld.

Trump en sommige van zijn bondgenoten hebben institutioneel racisme ontkend, maar Biden heeft raciale rechtvaardigheid centraal gesteld in zijn campagne met het argument dat rassenneutraal beleid onvoldoende is om op ras gebaseerde ongelijkheid tegen te gaan.

Biden zei dat hij op dag één van zijn regering het institutioneel racisme zal aanpakken.


Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen: