President Donald Trump heeft dinsdag gewaarschuwd dat de VS genoodzaakt kunnen zijn Noord-Korea ,,compleet te vernietigen” als dat land niet inbindt.

Trump omschreef de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un als een “raketman” op een “zelfmoordmissie”.

“De Verenigde Staten zijn erg sterk en geduldig. Maar als we worden gedwongen onszelf of onze bondgenoten te verdedigen, zullen we geen andere keus hebben dan Noord-Korea compleet te vernietigen”, verkondigde de Amerikaanse president.

De krachtige waarschuwing van Trump leidde tot rumoer in de zaal van de Algemene Vergadering van de VN. De president riep in zijn ruim 40 minuten durende toespraak ook op het regime in Pyongyang te isoleren tot het zijn “vijandige” gedrag staakt.

Noord-Korea zorgt internationaal geregeld voor ophef door nucleaire en rakettesten uit te voeren. Het regime in Pyongyang negeert daarbij resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Dat machtige orgaan legde Noord-Korea herhaaldelijk sancties op.

Trump haalde in zijn toespraak ook uit naar het onder zijn voorganger Obama gesloten akkoord over het nucleaire programma van Iran. De president omschreef Iran als een “economisch uitgeputte schurkenstaat” die geweld exporteert en noemde de atoomovereenkomst uit 2015 “gênant” voor de VS.

Hij zinspeelde erop dat Washington mogelijk af wil van het akkoord. “Ik denk niet dat jullie hier het laatste woord over gehoord hebben”, aldus Trump, die de overeenkomst met Teheran eerder al “een van de slechtste deals ooit” noemde.

Lees ook op Business Insider

Trump sprak verder over de situatie in Venezuela, dat in de greep is van een economische en politieke crisis. Hij noemde de situatie in dat Zuid-Amerikaanse land “compleet onacceptabel” en waarschuwde dat de VS niet passief kunnen toekijken.

LEES OOK: Noord-Korea is niet communistisch, maar juist kapitalistisch à la Donald Trump