• In een peiling van de Quinnipiac University onder kiezers in Texas staan Donald Trump en Joe Biden allebei op 47 procent.
  • Dat is opmerkelijk, omdat de staat sinds de Democraat Jimmy Carter er in 1976 won altijd naar de Republikeinen is gegaan.
  • In andere peilingen heeft Trump nog wel een licht voordeel op zijn Democratische uitdager.

In een nieuwe peiling gaan president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden nek aan nek in Texas, een staat die na 1976 steevast naar de Republikeinen is gegaan.

Beide kandidaten scoren 47 procent in een tussen 16 en 19 oktober uitgevoerde peiling van de Quinnipiac University.

In de peiling werd kiezers gevraagd op wie ze zouden stemmen als de verkiezingen op die dag zouden zijn. “Biden en Trump gaan helemaal gelijk op in Texas en bereiden zich voor een zwaar gevecht om 38 kiesmannen”, zegt peilingsanalist Tim Malloy van de universiteit.

De peiling heeft een foutmarge van 2,9 procentpunt. Dat betekent dat Biden de staat met 50 procent van de stemmen zou kunnen winnen tegen 44 procent voor Trump. Andersom is ook winst voor Trump met 50 procent tegen 44 procent mogelijk.

Zo’n gelijkopgaande race in Texas is opmerkelijk, ook als Trump uiteindelijk toch wint.

Een Democratische overwinning in Texas was lang ondenkbaar. De Republikeinen hebben er sinds de winst van de Democraat Jimmy Carter in 1976 elke presidentsverkiezing gewonnen.

In de voorspelling van de statistische website FiveThirtyEight, die de resultaten van een aantal betrouwbare peilingen combineert, is Trump donderdag nog de lichte favoriet om Texas te winnen.

Lees ook op Business Insider

Het bedrijf Decision Desk HQ, dat verkiezingsresultaten verwerkt voor de media, geeft Trump een kans van 61 procent op winst in Texas.

Verdeeldheid over de corona-aanpak van Trump

In de peiling van de Quinnipiac University werd 1.145 Texanen gevraagd naar hun mening over de twee kandidaten en wat ze van plan zijn te stemmen.

texas coronavirus
Muurschilderingen van mensen met mondkapjes in Austin, Texas op 20 mei 2020. Foto: Tom Pennington/Getty Images

Op de vraag hoe Trump omgaat met de coronacrisis, antwoordde 46 procent het eens te zijn met zijn aanpak en 51 procent oneens. Over zijn presidentschap in het algemeen liggen die getallen met 49 procent positief en 48 procent negatief nog dichter bij elkaar.

Volgens 56 procent van de ondervraagden geeft Biden om gewone Amerikanen, terwijl 38 procent denkt dat hij dat niet doet. Bij Trump zijn de kiezers verdeelder: 51 procent zegt dat hij zich het lot van gewone Amerikanen aantrekt en 47 procent van niet.

Uit de peiling blijkt ook dat maar liefst 69 procent van de Texanen van plan is vroeg te gaan stemmen of dat al heeft gedaan.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen: