• Net als vier jaar geleden is de Nederlander Victor Gevers erin geslaagd door te dringen tot het Twitteraccount van de Amerikaanse president Donald Trump.
  • De ethische hacker raadde na zeven pogingen het wachtwoord ‘maga2020!’
  • Het account van de president had geen tweestapsverificatie, waarschijnlijk omdat ook zijn campagneteam er toegang toe moet hebben.
  • Twitter ontkent tegenover Amerikaanse media dat Gevers het account van Trump is binnengedrongen.

Een Nederlander is erin geslaagd het Twitteraccount te hacken van de Amerikaanse president Donald Trump. Die gebruikte voor zijn account @realDonaldTrump het wachtwoord ‘maga2020!’ en er zou geen extra beveiliging op hebben gezeten.

Dat meldt RTL Nieuws dat met Vrij Nederland inzage had in het bewijsmateriaal.

Die Nederlander is ethisch hacker Victor Gevers. Het kostte hem zeven pogingen om het wachtwoord te raden. Het bewijs dat Gevers toegang had tot het Twitter-account van Trump is ingezien door RTL Nieuws en Vrij Nederland.

Trump had volgens Gevers geen extra beveiliging ingesteld, zoals de code die je soms na het inloggen moet invoeren – ook wel tweestapsverificatie genoemd.

Gevers heeft niet namens Trump een tweet de wereld ingestuurd, maar had dat naar eigen zeggen wel kunnen doen. Volgens RTL-correspondent Erik Mouthaan is Twitter het belangrijkste communicatiemiddel van Trump.

“Het Witte Huis heeft gezegd dat alle tweets gelden als officiële verklaringen van de president”, legt Mouthaan uit. “Op ministeries wordt het account scherp in de gaten gehouden, want vaak moet er beleid gemaakt worden op basis van Trumps gedachten. Zo kondigde hij via Twitter een verbod op transgenders in het leger aan, in plaats van een persbericht of een wetsvoorstel.”

Wellicht had de president geen tweestapsverificatie ingesteld, omdat zijn campagneteam ook toegang tot het account moet hebben.

Screenshot dat Gevers op 16 oktober maakte toen hij was ingelogd. Bron: RTL
Screenshot dat Gevers op 16 oktober maakte toen hij was ingelogd. Bron: RTL

“Ik dacht ‘oh god’ toen ik was ingelogd”, vertelt Gevers tegen RTL Nieuws. “Ik wil juist dat het me niet lukt om binnen te komen, en al helemaal niet bij zo’n belangrijk account.”

Lees ook op Business Insider

Volgens Vrij Nederland probeerde Gevers voordat hij succes had met maga2020! eerst nog deze andere wachtwoorden:

  • yourefired
  • !IWillAmericaGreatAgain!
  • MakeAmericaGreatAgain
  • MakeAmericaGreatAgain!
  • Maga2020
  • Maga2020!

Vier jaar geleden wist Gevers samen met twee andere Nederlandse hackers ook al toegang te krijgen tot het Twitteraccount van Donald Trump een paar weken voor de verkiezingen.

Twitter ontkent de hack

Diverse Amerikaanse media melden dat Twitter ontkent dat Gevers toegang zou hebben gehad tot het Twitteraccount van Trump. “We hebben geen bewijs gezien om deze bewering te staven”, tekenen een verslaggeefster van The New York Times en nieuwswebsite Mashable op uit een verklaring van Twitter.

“We hebben proactief accountbeveiligingsmaatregelen geïmplementeerd voor een aangewezen groep spraakmakende, verkiezingsgerelateerde Twitter-accounts in de Verenigde Staten, inclusief federale takken van de overheid”, zegt een Twitter-woordvoerder in een e-mail aan Mashable. Nicole Perlroth, een verslaggeefster van The New York Times die gespecialiseerd is in cyberbeveiliging, bracht dat eerder ook naar buiten.

Ook het Witte Huis ontkent de Trumps Twitter-account is gehackt: “Het is absoluut niet waar, maar we geven geen commentaar op veiligheidsprocedures rond de accounts van de president op sociale media”, zegt een woordvoerder tegen zakenblad Forbes.

Lees meer over de Amerikaanse verkiezingen: