• Beleggers houden steeds meer rekening met een grote overwinning voor de Democratische Partij bij de aankomende verkiezingen voor het Congres en het presidentschap.
  • Ze bereiden zich daarom ook voor op een enorm stimuleringsplan voor de economie.
  • Volgens zakenbank JPMorgan wijst de voorsprong van Biden in de peilingen op een duidelijke verkiezingsuitslag.

Financiële markten houden steeds meer rekening met een overwinning van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden bij de Amerikaanse verkiezingen van 3 november.

Een nederlaag van zittend president Donald Trump verhoogt de kans op een enorm stimuleringsplan om de Amerikaanse economie weer op de rails te krijgen.

Beleggers rekenen op duidelijke verkiezingsuitslag

Zakenbank JPMorgan polste afgelopen week de stemming over de verkiezingen onder Amerikaanse beleggers. Die rekenen in meerderheid op een blauwe (Democratische) golf. De kans dat Donald Trump zijn achterstand in de peilingen nog goed maakt, wordt steeds lager ingeschat.

Biden, de Democratische presidentskandidaat, geniet in nationale opiniepeilingen een stevige en stabiele voorsprong.

JPMorgan spreekt zelfs van de “meest stabiele verkiezingen in de moderne geschiedenis”. De zakenbank laat de enorme maatschappelijke, politieke en sociale tegenstellingen in de VS daarbij buiten beschouwing.

Ogen gericht op het Congres

Door het groeiende vertrouwen in een overwinning van Biden richten financiële markten zich steeds meer op de verkiezingsrace voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

De machtsverhoudingen in het Amerikaanse Congres bepalen straks hoe een economisch steunplan voor de economie eruit komt te zien.

Lees ook op Business Insider

De verwachting is dat een regering onder leiding van Biden dieper in de buidel zal tasten om de economie op de rails te krijgen dan Trump in een eventuele tweede termijn zou doen.

Angst voor politieke impasse

De grote angst onder beleggers is dat Biden wint, terwijl de Senaat in Republikeinse handen blijft. “Dat zou een teleurstelling zijn”, voorspelt JPMorgan. Op dat moment is de kans namelijk groot dat de Republikeinen steunplannen van de Democraten zullen blokkeren in de Senaat.

Economen en beleidsmakers roepen al maanden om een nieuw steunpakket voor de Amerikaanse economie en voor Amerikaanse burgers die lijden onder de coronacrisis. Maar daar is nog altijd geen overeenstemming over tussen de Democraten en Republikeinen.

Intussen zijn er al meer dan 26 miljoen stemmen uitgebracht voor de Amerikaanse verkiezingen. Dat is een vijfde van het verwachte totaal.

Met 21 staten die al vroeg zijn begonnen met het tellen van de stemmen, is de bezorgdheid dat de uitslag van de verkiezingen pas ver na 3 november bekend wordt, sterk afgenomen.

LEES OOK: Rupert Murdoch – de mediatycoon achter Fox News – denkt naar verluidt dat Trump verliest van Joe Biden