De Democraten hebben er absoluut geen vertrouwen in dat president Trump de boel netjes achterlaat als hij de verkiezingen verliest en het Witte Huis moet verlaten.

Ze vrezen dat hij ‘de tactiek van de verschroeide aarde’ zal toepassen.

In zijn campagne heeft Trump laten doorschemeren dat hij niet van plan is mee te werken aan een vriendelijke overdracht.

De Amerikaanse Democratische partij is bang dat president Donald Trump, als hij volgende week de presidentsverkiezingen verliest, op zijn weg uit het Witte Huis ‘de tactiek van de verschroeide aarde’ zal toepassen en Joe Biden een puinhoop nalaat.

De tactiek van de verschroeide aarde is een militaire strategie waarbij in het gebied dat aan de vijand moet worden opgegeven, alle zaken van militaire of economische waarde, zoals bruggen, spoorlijnen, industrie en landbouwgebieden, vernietigd worden.

Uitspraken en daadwerkelijke acties van de president bevestigen dat de vrees van de Democraten niet geheel ongegrond is. Trump tekende recent een controversieel decreet waarmee hij ambtenaren kan ontslaan die niet trouw aan hem zijn. Ook is hij begonnen met het aanpassen van regelgeving zodat hij voor zijn vertrek licenties voor oliewinning in Alaska kan verkopen.

‘Toen ik won, werd ik ook niet vriendelijk ontvangen door Obama’

Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne regelmatig gezegd dat hij denkt dat de presidentsverkiezing van 3 november gemanipuleerd wordt in het voordeel van Biden. De Democraten vrezen daardoor dat hij de miljoenen dollars die nodig zijn voor een soepele overgang naar een regering-Biden zal blokkeren.

Lees ook op Business Insider

“We hopen uiteraard dat Biden zo’n significant grote overwinning behaald, dat Trump geen poot heeft om op te staan en zijn fraudeclaims duidelijk onwaar zijn. Dat zou de uitkomst in een perfecte wereld zijn”, zegt de Democratische politicus Trek Beyer, die onderdeel was van het transitieteam van Barack Obama in 2008.

Achter de schermen zijn de voorbereidingen voor een mogelijke overdracht van Trump naar Biden al in volle gang. De twee partijen hebben elkaar al meerdere keren ontmoet om plannen gelijk te trekken en de juiste mensen te vinden die de transitie kunnen begeleiden, blijkt uit overheidsdocumenten.

Maar Trumps uitspraken tijdens zijn campagnebijeenkomsten schetsen een ander beeld. “Ze vragen me: ‘Als je verliest, zal er dan een vriendelijke overgang zijn?’. Toen ik won, gaven ze mij toen een vriendelijke overgang? Ze spioneerden, ze deden al dat soort dingen. Dat was helemaal geen vriendschappelijke overgang”, zei Trump zaterdag tijdens een toespraak in Ohio.

Democraten hebben een noodscenario voor als Trump overdrachtsbudgetten bevriest

Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigde dinsdag tegenover Business Insider dat de regering-Trump “alle statutaire vereisten” zal naleven. Toch vrezen de Democraten dat er straks geen budget is om een eventuele transitie te bekostigen.

Volgens Beyer besprak de Democratische Partij deze mogelijkheid recent. Terry McAuliffe, voormalig voorzitter van de Democratische Partij, zou gezegd hebben dat “als Trump het geld niet zou vrijgeven, er genoeg privékapitaal beschikbaar is om de overgang te bekostigen.”

Het is in de VS niet ongewoon dat er fondsen worden geworven voor de overgangsperiode, maar dat is historisch gezien “alleen bedoeld om de overheidsbudgetten aan te vullen”, legt Beyer uit. De Democraten bereiden zich nu ook voor op een situatie waarin de budgetten niet op tijd vrijkomen.

Biden zou voor de overgangsperiode zo’n 6,3 miljoen dollar moeten ontvangen van de overheid, als hij Trump op 3 november van de troon stoot. De door Trump aangewezen administratief directeur Emily Murphy zou het geld moeten vrijmaken, zodra zij heeft vastgesteld dat Biden daadwerkelijk heeft gewonnen.

Dat potje zal gesloten blijven als Trump de uitslag aanvecht. Om zich voor te bereiden op zo’n scenario zijn de Democraten daarom alvast de kassen aan het spekken.

Fauci en klimaatwetenschappers zuiveren?

Trump tekende onlangs een decreet dat het makkelijker maakt om beleidsmedewerkers te ontslaan die onder ambtenarenbescherming vallen.

Democraten in het Congres slijpen de messen om het decreet te blokkeren. De Afgevaardigde van de staat Virginia, Gerry Connolly, heeft wetgeving voorgesteld om de president te dwarsbomen.

“Als het decreet van Trump in werking wordt gesteld, kunnen partijdige sympathisanten en onervaren wetenschappers beslissen wanneer een vaccin wordt vrijgegeven aan burgers”, zei Connolly tegen Insider. “Het zou ook door de politiek benoemde medewerkers, en niet klimaatwetenschappers, in staat kunnen stellen om te bepalen waar middelen naartoe worden gestuurd om gemeenschappen te beschermen die geteisterd worden door branden en orkanen. Dit decreet moet worden tegengehouden.”

De bekende viroloog en regeringsadviseur Anthony Fauci is in dienst van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Fauci is de afgelopen maanden regelmatig in aanvaring gekomen met de president omtrent diens uitspraken over het coronavirus. Hij wordt vaak genoemd als mogelijk doelwit van Trumps decreet.

Verkoop van oliecontracten

Trump kan ook op beleidsgebied het nodige doen om het team van Biden te dwarsbomen.

Elke vertrekkende regering laat verordeningen achter die bekendstaan als de ‘midnight rules’. Deze zijn er om beleidsprioriteiten te voltooien voordat de president het Witte Huis verlaat. De verwachting is dat het team van Trump hier ook gebruik van zal maken, als dat opportuun is.

De huidige regering zal proberen om de verkoop van olie- en gascontracten te voltooien in het ongerepte en beschermde natuurgebied Artic National Wildlife Refuge in Alaska, zo verwachten critici van Trump.

“Als de regering de juridische hindernissen weet te slechten, zullen ze proberen om die verkoop te vervroegen”, aldus Matt Lee-Ashley van het Center for American Progess die onder Obama voor het ministerie van Binnenlandse Zaken werkte.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen: