• Joe Biden doet het goed in veel swing states en daarom moet Donald Trump aan de bak wil hij president blijven.
  • Trump moet bij wijze van spreken twee keer scoren om de wedstrijd te winnen.
  • Het eerste debat met Biden was daar een uitgelezen kans voor. Maar Trump en ook Biden kwamen niet goed genoeg uit de verf om de overwinning te claimen.
  • Over 34 dagen wordt gestemd in de VS. In de tussentijd zal iets groots moeten gebeuren wil Trump ook de komende vier jaar president zijn.

ANALYSE – De getallen rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijken ingewikkeld, maar de stand van zaken is duidelijk: president Donald Trump heeft landelijk een aanzienlijke achterstand in de peilingen, en hij gaat ook bergafwaarts in veel swing states.

Dat maakt zijn pad richting de 270 noodzakelijke kiesmannen om president te blijven, uiterst onzeker.

Volgens de laatste berekeningen van FiveThirtyEight is de voormalige vicepresident Joe Biden gestegen in Ohio, North Carolina, Arizona en Pennsylvania. Trump zal aan de bak moeten in die staten om het presidentschap voor de tweede keer op zijn naam te schrijven.

Daarnaast is Biden 6 punten of meer gestegen in Wisconsin, Michigan, Nevada en New Hampshire, maar de president blijft in zijn kielzog.

In het model van FiveThirtyEight verslaat Biden Trump tijdens 78 van elke 100 simulaties.

Dit alles wil zeggen dat het erom spant in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Dit jaar hebben de kandidaten wellicht minder tijd om kiezers over de streep te trekken dan vorige jaren. Er zijn om precies te zijn nog 34 dagen tussen nu en Election Day. In die periode zullen waarschijnlijk miljoenen kiezers gebruikmaken van vervroegd stemmen en stemmen per post.

Lees ook op Business Insider

De situatie van de president is als volgt: gedaald in de peilingen, zeker, maar niet zo ver dat hij al is uitgeschakeld. Dus tot verkiezingsdag draait het om de vraag: heeft Trump vandaag terrein gewonnen?

Trump is in een positie waarin hij twee keer moet scoren om de wedstrijd te winnen. Elk debat is een kans om dat te doen. Dinsdagavond faalde hij jammerlijk.

Na afloop van het anderhalf uur durende schouwspel zei ABC News-presentator George Stephanopoulos: “Dit was het slechtste presidentiële debat dat ik ooit in mijn leven heb gezien.”

Lees ook: ‘Will you just shut up, man?’ – Biden en Trump bekvechten wat af in chaotisch eerste debat

Het was een kinderachtige wanvertoning vol onderbrekingen. En het debat leverde geen overduidelijke overwinnaar op die de komende 34 dagen voortdurend op televisie zal worden herhaald. Een gemiste kans voor beide kandidaten.

Het was een weinig noemenswaardige wedstrijd waarin zowel Trump als Biden geen grootse indruk maakte. Ze gedroegen zich als vaders van kinderen die financieel voordeel genieten van hun rijke ouders, of ze waren niet in staat onrust in het land goed te adresseren. Verschil: één van hen is de president, de ander niet.

En diegene die president is, lijkt vooralsnog te gaan verliezen. Als er de komende 34 dagen niets gebeurt dat het tij kan keren, zal Trump niet langer in het Witte Huis zitten.

Dit artikel is een vertaling. Lees het origineel op Business Insider.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020: