Voormalig president Donald Trump komt dinsdag met een “grote aankondiging” op zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida. Naar verwachting zal hij zijn deelname aan de presidentiële verkiezingen in 2024 aankondigen.

Het evenement, dat gepland staat voor 21.00 uur lokale tijd in Florida (dus in de nacht van dinsdag op woensdag in Nederland). Dat is precies een week na de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen, waarbij de zogenoemde “rode golf” met een reeks van overwinningen voor Republikeinse kandidaten voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, uitbleef.

Een reeks door Trump gesteunde kandidaten moest het afleggen tegen Democratische tegenstanders. Zeker is inmiddels dat de Democraten de meerderheid in de Senaat behouden. De Republikeinen halen mogelijk een kleine meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Lees ook: Trump is woedend na teleurstellende resultaten bij ‘midterms’, maar noemt de verkiezingen op True Social ‘een grote overwinning’

Jason Miller, een voormalige adviseur van Trump, bevestigde vrijdag dat de ex-president "klaar" is voor zijn derde race voor het Witte Huis.

"Trump gaat dinsdag aankondigen dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap. Het wordt een zeer professionele, zeer verzorgde aankondiging", zei Miller op de podcast de 'War Room'. Deze podcast wordt gehost door Steve Bannon, de voormalig topadviseur van Trump die onlangs is veroordeeld tot vier maanden cel.

Hoewel Trump dus kennelijk klaar staat om weer in de ring te stappen, hebben veel van zijn Republikeinse bondgenoten en adviseurs naar verluidt gesuggereerd dat hij zou moeten wachten tot na de lokale verkiezingen van 6 december in de staat Georgia. In deze staat is een 'runoff' nodig om de winnaar van de Senaatszetel te bepalen. De door Trump gesteunde Republikein Herschel Walker is kanshebber. 

Trump ligt onder vuur in eigen partij

Sommige Republikeinen geven Trump publiekelijk de schuld van de matige resultaten van de partij in de tussentijdse verkiezingen. Volgens Chris Christie, de voormalige Republikeinse gouverneur van New Jersey, heeft Trump dat aan zichzelf te danken.

De Republikein Larry Hogan, die vertrekt als gouverneur van Maryland, denkt er hetzelfde over: "Ik denk dat het de derde verkiezing op rij is waarbij Donald Trump ons de race heeft gekost."

Maar Trump lijkt van geen wijken te willen weten. De voormalig president heeft nog niet officieel bevestigd dat hij van plan is zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024, maar heeft er dit jaar tijdens bijeenkomsten en evenementen wel vaak op gezinspeeld.

"Hopelijk wordt morgen een van de belangrijkste dagen in de geschiedenis van ons land!", schreef Trump maandag op zijn eigen socialmediaplatform Truth Social.

LEES OOK: Democraten hebben bij voorverkiezingen extreme Republikeinse kandidaten gesteund: die omstreden aanpak lijkt succesvol