De meeste Republikeinen hebben liever Ron DeSantis dan Donald Trump als hun presidentskandidaat in 2024, zo blijkt uit een nieuwe peiling van YouGov America.

Deze uitkomst laat het onmiddellijke effect zien van de teleurstellende resultaten van de tussentijdse Congres-verkiezingen van afgelopen week. De verwachte ‘red wave‘, een golf aan Republikeinse overwinningen in lokale en nationale campagnes, bleef uit.

In de peiling geeft 42 procent van de Republikeinse of Republikeins gezinde kiezers aan DeSantis, de huidige gouverneur van Florida, te zien als het gezicht van de partij. Slechts 35 procent wil dat Trump voor de derde keer een gooi doet naar het Witte Huis.

Deze verdeling is praktisch het spiegelbeeld van een Yahoo News/YouGov-peiling van een maand geleden. Toen kreeg DeSantis nog 35 procent van de Republikeinen achter zich en de voormalige president 45 procent.

Hardcore Republikeinen laten Trump niet los

Hoewel DeSantis de meeste steun lijkt te krijgen in de peiling, is dat niet onder de ondervraagden die zich als 'zeer Republikeins' omschrijven. Onder hen is Trump met 45 procent nog altijd de favoriet, maar de gouverneur zit hem daar wel met 43 procent wel op de hielen.

Nieuwe onthullingen rondom de geheime documenten die de FBI deze zomer vond in het Mar-a-Lago-resort van Trump zouden de presidentiële ambities van Trump kunnen dwarsbomen.

Bij de zogeheten midterm-verkiezingen van afgelopen week verloren veel door Trump gesteunde Republikeinse politici, of ze deden het stukken slechter dan verwacht. DeSantis, al jaren beschouwd als erfgenaam van de Make America Great-beweging, won daarentegen overweldigend zijn herverkiezing als gouverneur van Florida.

De verwachte Republikeinse 'red wave' bleef echter uit en zorgde ervoor dat in ieder geval de Amerikaanse Senaat in handen blijft van de Democratische Partij.

Hoewel de Republikeinen waarschijnlijk de meerderheid zullen krijgen in het Huis van Afgevaardigden, is dat nog niet helemaal zeker. Volgens Politico bestaat er nog een kans dat ook het Huis in handen blijft van de partij van president Joe Biden.

Kritiek op Trump zwelt aan na tussentijdse verkiezingen

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Trump de afgelopen week veel kritiek te verduren heeft gekregen van zijn partij. Ook DeSantis zou zich ook voorzichtig aan distantiëren van de president, schrijft The New York Post.

Trump zelf richtte zijn woede de afgelopen dagen nadrukkelijk op DeSantis. Hij noemde zijn grootste concurrent voor de presidentsverkiezingen van 2024 een "middelmatige gouverneur", "schijnheilig" en suggereerde dat DeSantis niet "loyaal" is.

Deze aanval heeft waarschijnlijk te maken met het gerommel binnen de Republikeinse partij. Volgens The Washington Post zien partijbonzen en rijke donoren dit als het beste moment om de voormalige president te dumpen als kandidaat in 2024.

De familie Trump zou daarom ongerust zijn. Lara Trump, de vrouw van Eric (één van de zonen van Donald Trump), richtte zich afgelopen weekend tot DeSantis met een waarschuwing.

Lara waarschuwde DeSantis op Sky New dat een eventuele machtsstrijd tijdens de Republikeinse voorverkiezingen heftig kan worden. "Zou het niet beter zijn voor DeSantis als hij gewoon wacht op zijn beurt in 2028?"

Trump kondigt mogelijk kandidatuur aan

De verwachting is dat voormalig president Trump - zoals eerder beloofd - op dinsdag 15 november "een grote aankondiging" zal doen over zijn kandidatuur voor de verkiezingen in 2024. Hoewel hij volgens berichten door meerdere partijgenoten is gevraagd dit uit te stellen, lijkt het erop alsof Trump zijn plannen door zal zetten.

Hoewel DeSantis nog geen duidelijkheid heeft gegeven over een eventuele presidentscampagne, denken zijn bondgenoten dat hij ergens in het voorjaar van 2023 zijn kandidatuur bekend zal maken. Tijdens zijn herverkiezingscampagne ontweek de gouverneur vragen over zijn presidentiële ambities.

LEES OOK: Democraten hebben bij voorverkiezingen extreme Republikeinse kandidaten gesteund: die omstreden aanpak lijkt succesvol