De Tozo-regeling voor zzp’ers die door de coronacrisis hun inkomen hebben zien slinken of wegvallen, pakt merkwaardig uit.

Een single zzp’er krijgt zo’n 500 euro minder dan een zelfstandige die een werkende partner heeft met een volledig salaris.

Volgens de wet krijgt een gehuwde of samenwonende aanvrager een hoger bedrag voor twee.

In ‘normale’ tijden kan dit lager uitvallen als uit de partnertoets blijkt dat de partner te veel verdient voor een uitkering.

In de Tozo-regeling vervalt de partnertoets omdat het kabinet de regeling zo simpel en toegankelijk mogelijk wil houden in de coronacrisis.

De tijdelijke Tozo-regeling voor zzp’ers die door de coronacrisis hun inkomen hebben zien slinken of wegvallen, blijkt merkwaardig uit te pakken.

Het komt erop neer dat een alleenstaande zzp’er die alle vaste alleen moet ophoesten, honderden euro’s minder krijgt dan een zelfstandige die een partner met een volledig inkomen heeft en de vaste lasten kan delen.

Tozo staat voor Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en is met spoed door het kabinet opgetuigd om zelfstandigen te steunen in de coronacrisis. Vele zzp’ers hebben de stroom opdrachten zien opdrogen nu veel bedrijven, zoals de horeca, hun deuren hebben gesloten.

De regeling is dinsdag wettelijk vastgelegd, maar gemeenten hebben al wel aanvragen behandeld en uitkeringen toegewezen. Naar schatting zijn in het hele land al 300.000 aanvragen gedaan.

Met Tozo hebben zelfstandigen een vangnet, net als werknemers dat hebben met de NOW-regeling ( Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud). Die houdt in dat werkgevers tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen waardoor ze hun personeel kunnen doorbetalen.

Lees ook: 3 coronatools voor ondernemers om wegwijs te worden in het woud van overheidsregelingen

De regeling voor zzp'ers is wel wat minder riant dan die voor mensen in loondienst en biedt een aanvulling tot het sociaal minimum dat gerelateerd is aan het minimumloon.

Maximaal €1.500 netto, maar niet voor single

De maximale uitkering die je als zzp'er via de Tozo kunt krijgen is ongeveer 1.500 euro netto per maand. Dit bedrag is echter niet weggelegd voor alleenstaande zzp'ers. Zij krijgen maximaal ongeveer 1.000 euro netto per maand. Een zelfstandige met partner kan wel 1.500 euro krijgen, ook als diens geliefde een volledig salaris ontvangt, al dan niet via de NOW-regeling.

Hoe dat komt?

Dit heeft alles te maken met de wettelijke basis van de Tozo-regeling, en de lagere drempel ervan om deze snel toegankelijk te maken in de coronacrisis.

De Tozo is gestoeld op de regeling Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Deze bestaande regeling kan aangevraagd worden door mensen in de bijstand die een bedrijf willen beginnen of door ondernemers die in de financiële problemen zijn gekomen.

Voor beide regelingen is de Participatiewet de wettelijke basis. De Participatiewet schrijft voor dat het inkomen van de aanvrager wordt aangevuld tot het sociaal minimum dat 70 tot 100 procent van het minimumloon bedraagt.

€1.000 voor alleenstaande

Zo krijgen gehuwde of samenwonende stellen 100 procent van het netto minimumloon en alleenstaanden 70 procent. In 2020 komt dat neer op zo'n 1.500 euro netto voor stellen (dus voor twee personen) en 1.000 euro netto voor alleenstaanden.

Als een zelfstandige met partner in 'normale' tijden algemene bijstand of Bbz zou aanvragen, is het maar de vraag of hij of zij die 1.500 euro per maand krijgt. Bij deze gangbare regelingen geldt onder meer een vermogenstoets en een partnertoets.

De uitkering valt lager uit of wordt niet toegewezen als het inkomen van de partner hoog genoeg is om in het levensonderhoud te voorzien. In andere woorden: het gezamenlijke inkomen moet lager zijn dan het sociaal minimum.

In 'normale' tijden geldt een partnertoets

Maar dat is niet het geval bij de Tozo-regeling. Het kabinet wil deze regeling zo simpel en toegankelijk mogelijk houden, zodat zzp'ers in nood niet te lang op een uitkering hoeven te wachten. Er geldt daarom onder meer géén vermogens- en partnertoets.

"Om een snelle uitvoering mogelijk te maken, bevat de Tozo geen partnertoets en geen vermogenstoets", bevestigt de woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken tegenover Business Insider.

Waar een samenwonende of getrouwde zelfstandige het in gewone tijden moet doen met 1.500 euro voor twee óf een lagere of geen uitkering, krijgt deze zzp'er met de Tozo-regeling het volle pond.

Het maakt niet uit of zijn of haar partner géén inkomen heeft of een volledig salaris geniet waarvan het stel zou kunnen leven, zo bevestigde het kabinet eerder in Kamervragen hierover.

De single zzp'er moet het hoe dan ook doen met zo'n 1.000 euro, ondanks dat deze ondernemer die 'extra' 500 euro wellicht wat harder nodig heeft.

Lees meer: