Ondernemers kunnen op diverse manieren gebruik maken van overheidsregelingen in de coronacrisis: van de NOW-regeling en de TOZO tot de verruimde BMKB-financiering.

Er zijn inmiddels diverse gratis online tools om een overzicht te krijgen van verschillende regelingen én te berekenen waar je als grote onderneming, MKB-bedrijf of zzp’er recht op hebt.

Business Insider licht enkele handige coronacalculatoren uit.

De Nederlandse overheid komt ondernemers tegemoet met miljarden euro’s en een reeks aan steunregelingen. Maar het is niet altijd even makkelijk om je een weg te banen door zaken als de NOW-regeling, de verruimde BMKB-financiering en de TOZO voor zzp’ers.

Lees ook: 10 regelingen die de overheid heeft gelanceerd voor ondernemers in de coronacrisis

Hoe word je wegwijs in al die regelingen? En hoe kom je erachter waar je recht op hebt, wanneer je als grote onderneming, MKB-bedrijf of zzp’er hard geraakt wordt door de coronacrisis?

Inmiddels zijn er diverse initiatieven voor coronatools en coronacalculatoren om ondernemers een handje te helpen. We lichten hieronder 3 initiatieven uit.


Coronacalculator van werkgeversclub VNO-NCW en MKB-Nederland

Voor ondernemers die graag willen weten in hoeverre zij in aanmerking komen voor coronasteun, hebben werkgeversclubs VNO-NCW en MKB-Nederland een coronacalculator gelanceerd. Die kun je hier vinden.

"Ondernemers hebben nu zoveel aan hun hoofd. Met de nieuwe calculator helpen we ze eenvoudig een weg te vinden in de steunmaatregelen die er zijn en welk effect ze hebben op hun liquiditeitspositie", legt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer uit.

VNO-NCW en MKB-Nederland werken hun tool dagelijks bij. De maatregelen van de overheid volgen elkaar in rap tempo op en kunnen er telkens weer anders uitzien.


Online tool Coronageldhulp

Sinds donderdag is er ook een coronatool live vanuit een particulier intiatief: Henriëtte Raap-Scheele en Djaja Ottenhof van adviesbureau ActaVerba hebben samen met Arnold Hendriks en Marcel Hein van softwarebedrijf WebHare de site online tool Coronageldhulp gelanceerd.

De tool is zowel voor ondernemers als werknemers bedoeld. Het is een belangeloos initiatief, waaraan de initiatiefnemers niets verdienen.

De ontwerpers van de tool wijzen er onder meer op dat de TOZO-uitkering voor zelfstandige ondernemers een nettogrens kent van 1.500 euro per maand (als je een partner hebt) en 1.050 euro per maand (als je geen partner hebt). Maar daar horen andere bruto bedragen bij. Eén van de dingen die de tool doet is dat beter in kaart te brengen.

"De overheid gaat ervan uit dat ondernemers 18 procent belasting betalen over hun winst. Dat betekent dat een ondernemer met een partner die tot 1.833 euro aan winst per maand maakt ook nog recht heeft op TOZO. Voor een ondernemer zonder partner is dat 1.283 euro", aldus de initiatiefnemers van Coronageldhulp in een persbericht.


NOW-rekentool

HR-consultant HCS heeft een specifieke tool ontwikkeld voor de NOW-regeling, waarbij je als werkgever op basis van een geschat omzetverlies compensatie kunt aanvragen voor de loonkosten.

Bedrijven kunnen van de NOW-regeling gebruik maken bij een omzetverlies van minimaal 20 procent. De NOW-rekentool biedt de mogelijkheid om te kijken hoe dat bij verschillende scenario's uitpakt.

Lees meer over ondernemers in de coronacrisis: