• Tony’s Chocolonely neemt de Belgische chocoladefabriek Althea-De Laet over.
  • Hiermee wil Tony’s sneller innoveren, flexibeler zijn op productniveau en zijn productiecapaciteit te verhogen.
  • Ruim een jaar geleden kreeg Tony’s een kapitaalinjectie voor verdere groei van twee nieuwe investeerders ter waarde van 36 miljoen euro.

Tony’s Chocolonely neemt de Belgische chocoladefabriek Althea-De Laet over. De Nederlandse maker van fairtradechocolade werkte voor het in de vorm gieten van zijn repen (mouleren) al met de familiebedrijven Althea en De Laet samen en wordt nu eigenaar van deze ondernemingen.

De overname werd maandag bekendgemaakt, waarbij de hoogte van het overnamebedrag niet werd vermeld.

“Door te werken met een eigen fabriek om zijn unieke repen te mouleren, is Tony’s in staat om sneller te innoveren, flexibeler te zijn op productniveau en zijn productiecapaciteit te verhogen”, schrijft het bedrijf in een persbericht.

Afgelopen februari meldde RTL Nieuws dat Tony’s Chocolonely was verwijderd van een lijst van bedrijven die slaafvrije chocolade maken.

De Amerikaanse organisatie Slave Free Chocolate deed dat, omdat Tony’s samenwerkt met een grote producent die cacao gebruikt die in ieder geval deels is geproduceerd met behulp van kinderarbeid.

Het gaat om de multinational Barry Callebaut. Die heeft in zijn fabriek in Antwerpen een speciale productielijn voor de repen van Tony’s Chocolonely, maar werkt ook met cacao die is geoogst met behulp van kinderarbeid.

Lees ook: Zo wordt een reep Tony’s Chocolonely gemaakt: wij namen een kijkje bij de fabriek in Antwerpen

In reactie hierop gaf topman Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely tegen RTL aan: “Wij willen de grote jongens in de cacao-industrie aanzetten tot veranderen. En dat willen we door op grote schaal impact te maken.”

Ruim een jaar geleden kreeg Tony's een kapitaalinjectie voor verdere groei van twee nieuwe investeerders ter waarde van 36 miljoen euro. Het groeigeld kwam van Verlinvest, het investeringsvehikel van de Belgische familie De Spoelberch, en investeringsmaatschappij JamJar.

De chocolade-industrie is nog lang niet slaafvrij

Het afgelopen boekjaar, dat 30 september 2020 eindigde, groeide de omzet van Tony's Chocolonely wereldwijd met ruim een kwart ten opzichte van vorig jaar, tot 88,4 miljoen euro. In Nederland heeft het bedrijf ruim 16 procent van de markt voor chocoladerepen in handen.

Tony's Chocolonely, opgericht in 2005, wil 100 procent slaafvrije chocolade maken. Dat is nog niet zo makkelijk, bleek uit rapporten over de cacao-industrie die de afgelopen jaren verschenen. Zo kampt de industrie nog altijd met te lage lonen voor cacaoboeren, kinderarbeid en ontbossing, aldus de Cacao Barometer.

Volgens de barometer betaalt Tony's cacaoboeren ook nog te weinig. In plaats van de berekende 3,12 dollar per kilo betaalt Tony's ongeveer 2 dollar per kilo. CEO Henk Jan Beltman bestrijdt de kritiek: "Met Max Havelaar hebben we vastgesteld wat een leefbaar inkomen is. Dat is wel nog steeds pure armoede. We zijn nog lang niet perfect, maar in de markt betaalt niemand meer voor een kilo cacao dan wij", zei hij vorig jaar tegen persbureau ANP.

Uit een ander rapport van de Universiteit van Chicago bleek dat 1,56 miljoen kinderen onder illegale omstandigheden werken in Ivoorkust en Ghana, de twee grootste cacaoproducenten.

Tony's meldde 387 keer kinderarbeid te zijn tegengekomen bij de ruim 8000 boeren waar zij zaken mee doen. Dat waren allemaal lichte vormen van kinderarbeid, zoals het tillen van te zware zakken of onjuiste beschermende kleding.

Tony's heeft 221 zaken op kunnen lossen door voorlichting aan ouders en geld voor scholing van kinderen. Aan de andere zaken wordt nog gewerkt. Het uitsluiten van boeren bij wie dit soort zaken voorkomen is geen optie, aldus Beltman. "Ze zijn er juist toe genoodzaakt omdat ze die school niet kunnen betalen. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen."

Lees meer over Tony's Chocolonely: