• Tony’s Chocolonely krijgt een kapitaalinjectie van Verlinvest, het investeringsvehikel van de Belgische bierfamilie De Spoelberch, en durfkapitalist JamJar.
  • De duurzame chocolademaker wil internationaal uitbreiden en een chocoladefabriek met achtbaan bouwen in Zaanstad.
  • Topman en grootaandeelhouder Henk Jan Beltman houdt 51 procent van het bedrijf.
  • Volgens de krant De Tijd stoppen de nieuwe aandeelhouders €36 miljoen in Tony’s in ruil voor 33% van de aandelen.

Goed nieuws voor topman en grootaandeelhouder Henk Jan Beltman van de maker van fairtrade chocola Tony’s Chocolonely. Door een kapitaalinjectie van twee nieuwe investeerders wordt zijn bedrijf meer dan honderd miljoen euro waard.

Maandag maakte Tony’s Chocolonely bekend twee nieuwe investeerders aan boord te hebben gehaald. Het gaat om Verlinvest, het investeringsvehikel van de Belgische familie De Spoelberch, en investeringsmaatschappij JamJar.

De familie De Spoelberch is een van de rijkste families van België met een geschat vermogen van ruim 12 miljard euro. Zij hebben samen met twee andere adellijke families een controlerend belang in het Belgische deel van AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld.

Tony’s Chocolonely noemt zelf geen bedragen, maar volgens de Belgische krant De Tijd gaat het om een kapitaalinjectie van 36 miljoen euro. Daarvoor krijgen Verlinvest en Jamjar samen een belang van 33 procent. Op basis hiervan heeft Tony’s Chocolonely een waarde van 109 miljoen euro. De woordvoerder van Tony’s wil geen commentaar geven op de genoemde bedragen.

Topman Henk Jan Beltman houdt volgens het bedrijf zelf na de kapitaalinjectie 51 procent het stemrecht van Tony’s Chocolonely in handen. Volgens het jaarverslag van Tony’s had hij vóór de kapitaalinjectie 76 procent van het stemrecht.

In het jaarverslag van Tony's over 2018/2019 staat ook dat Beltman vóór de kapitaalinjectie 56 procent had van het economische recht van Tony's Chocolonely. Een woordvoerder van de chocolademaker wil desgevraagd niet zeggen hoe groot economische belang van Beltman is na de kapitaalinjectie. Dit laatste is bepalend voor de waarde van zijn aandeel in het bedrijf.

Hoeveel Beltman waard is, valt voorlopig dus niet te zeggen. Tony's Chocolonely maakt de belangverdeling pas bekend bij de publicatie van het jaarverslag over het boekjaar 2019/2020.

Tony's Chocolonely boekte minieme winst in 2018

Tony's Chocolonely kan een kapitaalinjectie wel gebruiken. De duurzame chocolademaker zag de nettowinst over het gebroken boekjaar 2018/2019 (dat eindigde op 30 september 2019) teruglopen van 2,5 miljoen euro tot slechts 2.656 euro. De operationele winst vóór afschrijvingen en amortisatie (ebitda) zakte van bijna 4 miljoen euro tot 1,4 miljoen euro.

In omzet groeit Tony's wel hard. Over het boekjaar 2018/2019 kwam de omzet uit op bijna 70 miljoen euro, een plus van 15 miljoen euro vergeleken met het voorgaande boekjaar.

Het Nederlandse chocoladebedrijf is voortgekomen uit reportages van tv-programma Keuringsdienst van Waarde over misstanden in de cacao-industrie. Uiteindelijk resulteerde dat in het op de markt brengen van een eigen ‘slaafvrije’ chocoladereep; Tony’s Chocolonely.

Overname door multinational is niet gelukt

Inmiddels liggen de repen met smaken als karamel-zeezout, pecan-kokos en pretzel-toffee ook in de VS en het Verenigd Koninkrijk in de schappen. In Nederland was Tony's eind 2018 marktleider met een marktaandeel van 19 procent.

Beltman gaat vol voor de missie van het bedrijf om honderd procent slaafvrije chocolade te realiseren en wil het merk groter maken om daadwerkelijk impact te realiseren, vertelde hij in 2017 tegen RetailTrends: "Zonder commercieel succes kun je geen impact maken. Pas als wij commercieel impact maken, gaan de ogen van de grote chocolademakers open en wordt de keten slaafvrij."

Beltman hoopte op een overname door een multinational als Nestlé, Mars of Mondelez om de internationale uitrol te versnellen, zei hij in 2018 tegen het FD. Die strategie heeft gewerkt voor De Vegetarische Slager. De maker van vleesvervangers sloot binnen een jaar na de overname door Unilever een megadeal met Burger King.

Voor Tony's is er onder branchegenoten minder interesse, zo lijkt het. Met een vermogende aandeelhouder als Verlinvest kan Beltman alsnog de buitenlandse expansie aanjagen.

De Belgische miljoenen komen mede van pas om een ambitieus project van het chocoladebedrijf te realiseren. Tony's wil in een Zaans pakhuis een chocoladefabriek bouwen met achtbaan. Het pretpark moet jaarlijks 500.000 bezoekers trekken. Dit project kan volgens Tony's gerealiseerd worden met het geld van de nieuwe investeerders.

Lees meer: