Naar alle waarschijnlijkheid is de onderzeeër Titan, die zondag op weg was naar het wrak van de Titanic, door een catastrofale implosie vernietigd, zo heeft de Amerikaanse kustwacht donderdag bevestigd. Dit duidt op materiaalmoeheid van de onderzeeër bij de extreme druk op grote diepte in de oceaan.

Een onderwaterrobot heeft de restanten van de verdwenen onderzeeër Titan gevonden. “Op donderdagochtend werd eerst de achtersteven van de duikboot gevonden, op ongeveer een halve kilometer van het wrak van de Titanic”, zei John Mauger van de Amerikaanse kustwacht en hoofd van de zoekoperatie. “Later werden ook andere brokstukken aangetroffen.” Op dat moment werd de familie van de bemanningsleden ingelicht.

Ook OceanGate, het bedrijf achter de verdwenen Titan, heeft donderdagavond bevestigd dat de onderzeeër verloren is gegaan en dat de vijf inzittenden niet meer in leven zijn. Het bedrijf noemt de bemanning “echte ontdekkingsreizigers met een passie om de oceaan te beschermen”.

Volgens Mauger duidt de zichtbare schade van Titan op een catastrofale implosie van de onderzeeër onder de hoge druk diep in de oceaan. Wanneer die implosie precies heeft plaatsgevonden is nog niet duidelijk, maar de kans lijkt groot dat dit is gebeurd tijdens de afdaling op zondag toen de Titan de communicatie met het moederschip verloor.

Dit zou betekenen dat eerdere 'bonkende geluiden' waar melding van werd gemaakt tijdens de zoekactie van de afgelopen dagen, niets met de Titan te maken hebben gehad.

Experts gaven donderdag tegenover de BBC aan dat het bezwijken van het vaartuig onder de extreme druk van de diepe oceaan in een flits van een seconde kan hebben plaatsgevonden, zodat de inzittenden zich daar waarschijnlijk nauwelijks bewust van zijn geweest.

Lees ook: De fabrikant van de onderzeeër die toeristen naar de Titanic bracht, zei dat het ontwerp zo innovatief is, dat het buiten de reguliere industriestandaard valt

Amerikaanse marine ving knal van implosie onderzeeër Titan mogelijk op

Titan verloor zondag contact met het moederschip toen het afdaalde richting het wrak van de Titanic. Mauger denkt niet dat de implosie de voorbije dagen nog heeft plaatsgevonden. Toen al waren reddingsdiensten met geluidsdetectoren aanwezig die een dergelijke knal zouden hebben waargenomen. De onderwaterrobots blijven nog aanwezig op de plek van de ramp om verdere informatie te verzamelen.

Een topgeheim systeem van onderwatermicrofoons waarmee de Amerikaanse marine vijandelijke onderzeeërs opspoort, ving mogelijk het geluid op van de implosie van de Titan. Dit zou gebeurd zijn enkele uren nadat de miniduikboot aan zijn missie was begonnen, schrijft The Wall Street Journal op basis van functionarissen die betrokken waren bij de zoektocht.

Volgens een Amerikaanse defensiemedewerker begon de Amerikaanse marine bijna meteen met luisteren naar de Titan nadat het contact met de onderzeeër was verbroken.

Kort na de verdwijning van de Titan op zondag ving het luistersysteem een geluid op van een vermoedelijke implosie in de buurt van de plek waar donderdag de wrakstukken zijn gevonden. De bevindingen werden vervolgens gerapporteerd, aldus de zakenkrant.

"De Amerikaanse marine voerde een analyse uit van akoestische gegevens en ontdekte een anomalie die consistent was met een implosie of explosie in de buurt van waar de Titan-onderzeeër opereerde toen de communicatie verloren ging", verklaarde een hoge functionaris van de Amerikaanse marine aan The Wall Street Journal. De informatie werd volgens de functionaris onmiddellijk gedeeld om te helpen bij de zoek- en reddingsmissie.

Stockton Rush, de oprichter van het bedrijf OceanGate dat de expedities met Titan uitvoerde, was een van de inzittenden. Ook waren er drie Britse passagiers aan boord: de Brits-Pakistaanse bedrijfsconsulent Shahzada Dawood en zijn 19-jarige zoon Suleman, en de Britse miljardair en avonturier Hamish Harding. Piloot van de Titan was de Fransman Paul-Henri Nargeolet, bijgenaamd Mr. Titanic omdat hij vaak naar het in 1912 gezonken passagiersschip dook

LEES OOK: Het vaartuig dat toeristen naar de Titanic brengt is een submersible, geen onderzeeër: het onderscheid is belangrijk voor de vermissing