• Als CEO van drie bedrijven (Tesla, SpaxeX en Neuralink) heeft Elon Musk veel op zijn bord liggen.
  • De topman werkt lange dagen en knipt zijn werktijd op in blokjes van vijf minuten.
  • Redacteur Stephen Jones van Insider probeerde deze productiviteitshack toe te passen op zijn eigen werkweek.

Het is niet makkelijk om een bedrijf draaiende te houden, laat staan dat je er drie tegelijk runt. Elon Musk is de CEO van autofabrikant Tesla, ruimtevaartbedrijf SpaceX en hersenchipbedrijf Neuralink. Hij is ook de oprichter van The Boring Company.

Musk vergt het uiterste van zichzelf om het overzicht te bewaren. Naar eigen zeggen werkt hij tachtig tot honderd uur per week en slaapt hij maar zes uur per nacht.

Tijdens vergaderingen werkt Musk zijn e-mails weg. Dat doet hij zelfs als hij tijd doorbrengt met zijn kinderen, zegt hij.

Geen ontbijt of telefoongesprekken

Musk staat erom bekend zuinig om te springen met zijn tijd. Hij splitst zijn werkdagen op in stukjes van vijf minuten om het werk voor zijn bedrijven effectief te kunnen verdelen. Musk slaat vaak zijn ontbijt over, eet zijn lunch in vijf minuten en vermijdt telefoontjes zoveel mogelijk.

Eerder probeerde ik de e-mail productiviteitshack van voormalig CEO Eric Schmidt van Google uit (zonder al te veel succes). Dus ik dacht dat ik misschien ook wel iets kon leren van de hack van Musk. Ik deelde mijn tijd een paar dagen in zoals de topman van Tesla.

Toegegeven, ik ging niet zo ver als Musk. Ik smokkelde met de regels: ik at gewoon ontbijt en draaide geen werkdagen van zestien uur (volgens sommigen werken extreem lange werktijden juist contraproductief). Ik plande mijn werkdag van 8 uur 's ochtends tot vijf uur 's middags in met blokjes van vijf minuten.

Werkdagen met blokken van 5 minuten

Productiviteitsgoeroes zweren bij het blokken van tijd om bepaalde taken gedaan te krijgen. Maar Musk voert dit door tot in het extreme. Dit vereist veel voorbereiding.

Het is praktisch onmogelijk om echt iets voor elkaar te krijgen in vijf minuten. Behalve misschien een e-mail beantwoorden of een social media berichtje posten. Tegen durfinvesteerder Y-Combinator vertelde Musk ooit dat hij 80 procent van zijn tijd gebruikt voor ingenieurs- en designwerk. Dus is het onwaarschijnlijk dat hij zich echt houdt aan zijn limiet van vijf minuten per taak.

Het lukte me om dagen deels te organiseren rondom die vijf minuten. Maar voor het merendeel lijmde ik die stukjes aan elkaar. Zo besteedde ik twaalf slots van vijf minuten aan het uitwerken van een interview. Ook plande ik pauzes en administratieve taken in.

Het voelde georganiseerd aan en ik deed veel meer

In zijn drukke schema heeft Elon Musk ook nog tijd om af en toe te lachen. Foto Hannibal Hanschke-Pool/Getty Images
In zijn drukke schema heeft Elon Musk ook nog tijd om af en toe te lachen. Foto Hannibal Hanschke-Pool/Getty Images

Ik werk vaak langer aan taken dan nodig is, of dan ik zelf vooraf dacht. Ik herschrijf bijvoorbeeld herhaaldelijk dezelfde zinnen. Door de tijd die ik voor bepaalde taken heb te beperken, zorgde ik ervoor dat ik sneller klaar was.

Wetende dat ik maar een uur voor een taak had, zorgde voor een grotere focus op het werk. Het hielp ook met het vermijden van onnodige afleidingen die de productiviteit verminderen, zoals herhaaldelijk mijn e-mails checken of door social media scrollen.

Ik moest mezelf constant bijsturen en dat was vervelend

Soms heb je geen controle over hoe en wanneer je antwoord krijgt op verzoeken die je hebt uitgestuurd. Of het onverwachte werk waar een collega je mee opzadelt. En in een paar gevallen realiseerde ik me dat ik veel te ambitieus was geweest in het blokken van de tijd voor een taak. Ik had meer tijd nodig dan ik aanvankelijk dacht.

Dit betekende dat ik constant bezig was met het aanpassen van mijn agenda. Ik schoof taken voor me uit of naar een volgende dag, terwijl de nieuwe taken zich ook opstapelden.

Plannen wordt waarschijnlijk makkelijker als je doorhebt hoeveel tijd taken echt kosten. Maar zo aan het begin van de rit was dit vreselijk irritant. Ik begon ook steeds minder blokjes in te plannen, zodat ik meer flexibiliteit op een dag had.

Sommige dingen ga ik erin houden

Over het geheel gezien is de manier van Elon Musk om dagen in te delen net wat te ingewikkeld voor de meeste werknemers.

Maar ik neem wel een paar onderdelen mee in mijn eigen dagelijkse routine. Zoals het strak inplannen van tijd voor bepaalde taken, zodat ik ze ook echt kan afronden en ik me veel meer georganiseerd en productief voel aan het einde van mijn werkdag.

LEES OOK: 29-jarige marketeer bouwde een bot die vragen van recruiters beantwoordt – hij kreeg 11 keer een baan aangeboden