Het is flink mis bij het RTL-programma The Voice of Holland. Zaterdag werd de talentenjacht voorlopig stopgezet wegens beschuldigingen van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen.

Er zijn inmiddels twee aangiften gedaan tegen coach Ali B en één tegen bandleider Jeroen Rietbergen, die eerder opstapte nadat hij toegaf relaties van “seksuele aard” te hebben gehad met vrouwen die betrokken waren bij The Voice of Holland.

Het schandaal is aan het licht gekomen door het YouTube-programma BOOS van BNNVARA-presentator Tim Hofman. De uitzending over The Voice of Holland komt donderdag online.

De maker besloot, ondanks de ophef die er de afgelopen dagen is ontstaan, de uitzending niet eerder al te delen. Hij tweette dat “de uitzending zorgvuldig afgemaakt wordt, inclusief weer en wederhoor, wat belangrijk gezien de gevoeligheid van de zaken.”

John de Mol, de bedenker van het format van The Voice, heeft aangegeven pas na de uitzending van BOOS een reactie te geven. Tot nu toe is er volgens hem nog te veel onduidelijk.

Het is niet de eerste keer dat Hofman het gesprek van de dag is. Dit zijn zes zaken die je moet weten over een van Nederlands meest opvallende presentatoren:


1. Tim Hofman stelde al eerder seksueel grensoverschrijdend gedrag in RTL-programma De Villa aan de kaak

BOOS - BNNVARA/YouTube
BOOS - BNNVARA/YouTube

Met zijn YouTube-programma BOOS, dat gemiddeld 600.000 views per video heeft, richt Hofman zich op problemen van boze kijkers. De zaken die in BOOS aan bod komen variëren van oplichting door webshops zoals DWERGKONIJNEN.COM, die konijnen zou verkopen die snel doodgaan tot de dubieuze gang van zaken achter de door Ajax-directeur Marc Overmars gepromote cryptomunt Xpose.

In 2019 maakte Hofman een aflevering over het realityprogramma De Villa, waarin een groep singles een week vakantie met elkaar vieren. In het programma wordt een van de vrouwelijke deelnemers tegen haar zin in betast door een mannelijke single in het huis. Zij klopt vervolgens aan bij Hofman, die verhaal gaat halen bij het productiebedrijf achter het tv-programma en het voor elkaar krijgt dat het programma van de buis verdwijnt.


2. Hofman prijkte al zoenend met presentator Jan Versteegh op de cover van het blad L'Homo

In 2016 komt Hofman vol in de schijnwerpers te staan als hij zoenend met collega BNN-presentator Jan Versteegh op de cover van het blad L'Homo van Linda de Mol verschijnt.

Het was geen coming out van de twee mannen, maar juist een statement. “Ik denk dat wij dit meer voor de bespreekbaarheid van het onderwerp hebben gedaan dan dat we per se met onze blote kont in een blad willen staan”, zei Hofman destijds tegen BNN. “Dat is ook leuk, maar wel secundair.

Onder andere deze cover en de programma's waar hij bij betrokken is, zoals FC Gay over homo’s binnen de voetbalwereld, leverde hem recent de Winq Ally Award op.

Een speciale "bondgenoot-award"van Winq Magazine, een van Nederlands grootste magazines voor LHBTQIA's. "Van bondgenoten zoals Tim kunnen we er meer gebruiken", zei Monica van Ee, directeur van hannah, die de prijs uitreikte.


3. Hij ging de confrontatie met Sywert van Lienden aan over diens mondkapjesdeal

BOOS - BNNVARA/YouTube
BOOS - BNNVARA/YouTube

In mei vorig jaar bleek dat uit onderzoek van Follow the Money dat Sywert van Lienden ruim 9 miljoen euro heeft overgehouden aan zijn mondkapjesdeal met de overheid. Zijn twee zakenpartners verdienden elk meer dan 5 miljoen euro aan de deal.

Van Lienden had in de media steeds aangegeven belangeloos te willen helpen om zo snel mogelijk aan mondkapjes te komen voor Nederland, op een moment dat deze zeer schaars waren.

Hofman trekt er daarom in zijn programma BOOS op uit om Sywert en zijn compagnons te vragen wanneer ze die miljoenen eens terug gaan storten. Maar de oud-CDA'er is niet blij met de confronterende vragen van Hofman, na hem aan de telefoon al te hebben afgewimpeld, probeert hij hem ook op straat te vermijden.

"Ik werk hier niet aan mee”, reageert Sywert kwaad als Hofman hem met de situatie confronteert. "Er is hier zo’n mediaheksenjacht gaande. Laten we eerst de feiten uit het onderzoek afwachten”, zegt hij, waarna hij vervolgens snel zijn kantoor binnen gaat en de deur dicht slaat.


4. Hofman is naast presentator en journalist ook dichter en publiceerde twee bundels

Naast zijn werk als presentator en journalist, schrijft Hofman ook gedichten. Hij publiceerde twee bundels: Gedichten van de broer van Roos en Grappig Jammer. De titel van de eerste bundel refereert aan zijn Instagram handle, die @debroervanroos is.

En ja, Roos is daadwerkelijk de naam van zijn zus. Naast zijn twee dichtbundels was Hofman in 2018 ook co-auteur van het Boekenweekgeschenk voor jongeren. 


5. Met de speciale BOOS documentaire 'Terug Naar Je Eige Land' wist hij de politiek te overtuigen het kinderpardon te verruimen

Tim Hofman tijdens de aanbieding van een petitie voor een ruimer kinderpardon - ANP BART MAAT
Tim Hofman tijdens de aanbieding van een petitie voor een ruimer kinderpardon - ANP BART MAAT

Met de BOOS documentaire "Terug Naar Je Eige Land" zet Hofman zich in 2018 in voor een ruimer kinderpardon voor 400 kinderen van vluchtelingen die in Nederland wonen en in aanmerking moesten komen voor een pardon, maar door een maas in de wet door de overheid teruggestuurd zouden worden.

Hofman volgde niet alleen twee kinderen in Nederland, en drie die al waren uitgezet naar Oekraïne, maar startte ook een burgerinitiatief om het kinderpardon opnieuw op de agenda te zetten.

De mediamaker wist ruim 250.000 handtekeningen te verzamelen en in januari 2019 werd bekend dat er een nieuw pardon kwam. Ook kreeg een van de hoofdrolspelers van de documentaire, de negenjarige Nemr, alsnog een verblijfsvergunning.


6. Zijn vriendin is de bekende YouTuber en documentairemaker Lize Korpershoek, die een documentaire maakt over haar verminderde seksdrive in haar lange relatie met Hofman

Hofman is al lange tijd samen met zijn partner Lize Korpershoek, die onder andere bekend is van de YouTube series "Adviezen van Lize" en "Lekker Lullen met Eva en Lize", waarvoor ze met Eva Jinek samenwerkt.

Het stel wist samen het nieuws te halen toen Korpershoek in 2019 een documentaire maakte over waarom haar zin in seks binnen haar lange relaties altijd verdwijnt na de eerste verliefdheid, genaamd "Mijn seks is stuk'.

Hofman liet zich uitgebreid over de situatie interviewen in de documentaire. "Wat is het ergste dat ze over mij kunnen zeggen", zei hij destijds tegen Volkskrant Magazine. "Dat ik het weinig doe met m’n vriendin? Dan ga je toch lekker thuis zitten lachen om mijn seksleven. Mag."


Donderdag komt de aflevering van BOOS over de misstanden bij The Voice of Holland online. Dat er eerder informatie over de situatie is uitgelekt, komt omdat BOOS de betrokkenen vorige week om een reactie vroeg. RTL besloot vervolgens een onderzoek te starten en het programma tijdelijk stil te leggen.

LEES OOK: RTL loopt naar schatting €57 miljoen mis om annuleren The Voice – nog twintig afleveringen op de plank