Apple heeft dinsdag een nieuwe iPhone gepresenteerd.

De iPhone X (spreek uit: ‘Ten’ – omdat de iPhone dit jaar tien jaar bestaat) heeft een 5,8-inch OLED-scherm.

OLED is een schermtechnologie die al in meerdere toptoestellen te vinden is, zoals de Samsung Galaxy S8. De afkorting staat voor Organic Light Emitting Diode. In tegenstelling tot LCD-schermen is er geen achtergrondverlichting nodig, maar geeft elke pixel individueel licht. OLED-schermen zijn daardoor dunner, lichter en rijker in contrast.

Het display van de iPhone meet 1125 bij 2436 pixels. Daarmee is het scherm scherper dan de 1080p-resolutie op de iPhone 7 Plus. Ook loopt het scherm van rand tot rand, net als bij de Galaxy S8.

Daardoor is er aan de voorkant geen plek meer voor een homeknop met vingerafdrukscanner. Apple heeft daarom een selfiecamera met 3D-scanner ontwikkeld, waarmee je de telefoon kunt ontgrendelen met je gezicht. Volgens Apple is het bijna onmogelijk om de gezichtsherkenning voor de gek te houden.

apple face id gezichtsherkenning

Aan de achterkant heeft de iPhone X twee camera's van 12 megapixels, eentje met een groothoeklens en een met een telelens. Beide camera's zijn voorzien van optische stabilisatie.

De stof- en waterdichte iPhone X is draadloos op te laden en verkrijgbaar in twee kleuren: zilver en space gray.

Nederland en België zitten bij de eerste groep landen waar de iPhone X verkrijgbaar zal zijn. Het model met 64 GB opslag kost  in Europa 1.159 euro en is vanaf 27 oktober te bestellen. Apple levert het toestel vanaf 3 november.

In de VS kost dit model 999 dollar. Tegen de wisselkoers van 1,19 dollar per euro is dat ongeveer 835 euro. Dat de daadwerkelijke prijs van de iPhone X in euro's veel hoger ligt, heeft onder meer te maken met belastingen en invoerrechten.

Eén van de dingen is dat de Europese prijs inclusief btw is, en de 999 dollar exlusief 'sales tax'. Die verschilt per staat in de VS, en is in New York bijvoorbeeld bijna 9 procent.

Aan de versie met 256 GB opslag hangt een prijskaartje van 1.329 euro.

 

iPhone 8 en iPhone 8 Plus

Apple presenteerde daarnaast de iPhone 8 en 8 Plus, de opvolgers van de iPhone 7 en 7 Plus. De nieuwe modellen hebben een glazen achterkant om draadloos opladen mogelijk te maken, maar voor de rest is er weinig veranderd aan het ontwerp.

 

De iPhone 8 heeft een 4,7-inch LCD-scherm en een enkele camera, de 8 Plus heeft een display van 5,5 inch en een dubbele camera. Beide toestellen hebben een homeknop aan de voorkant met vingerafdrukscanner en binnenin de nieuwe A11 Fusion-chip.

Verder is het basismodel voorzien van 64GB aan opslag. Oh, en de koptelefoonaansluiting ontbreekt nog steeds.

LEES OOK: De nieuwe Apple Watch heeft eindelijk mobiel internet, maar Nederland moet nog even wachten