• Als je er tegenop ziet om nog veel thuis te werken de komende maanden, zijn er manieren om je daar mentaal en emotioneel tegen te wapenen.
  • Het is van groot belang om duidelijk onderscheid te maken tussen werkuren en vrije tijd.
  • Psychotherapeut en bestsellerauteur Amy Morin geeft zes tips om succesvol thuis te werken.

Door de uitbraak van het coronavirus en de beperkende maatregelen die daarop volgden, moesten miljoenen werknemers plotseling grotendeels vanuit huis werken.

Die situatie leek in eerste instantie tijdelijk, maar kan nog maanden duren, omdat de pandemie nog lang niet onder controle is.

Voor sommigen is thuiswerken misschien wel een droom die eindelijk uitkomt, maar voor anderen is het een nachtmerrie. Je geestelijke instelling en motivatie spelen een grote rol bij de manier waarop je thuiswerken ervaart. Met een negatieve houding worden je werkdagen een loden last.

Gelukkig kan je zelf het nodige doen om je mentaal en emotioneel voor te bereiden op een langere periode van thuiswerken, ook als dat niet ideaal voor je is.

Dit zijn zes tips van psychotherapeut, coach en bestsellerauteur Amy Morin.


1. Zorg voor een goede werkruimte

Lekker in bed in je pyjama werken klinkt in eerste instantie misschien wel leuk, maar na een tijdje is dat zowel lichamelijk als geestelijk niet meer te doen.

Om een succes te maken van thuiswerken heb je een goede werkruimte nodig. Voor sommigen is een bureau in de hoek van de kamer genoeg in combinatie met een koptelefoon waarmee je je kunt afsluiten.

Lees meer: De 4 beste koptelefoons met microfoon om thuis te werken en te vergaderen

Anderen hebben een kantoorachtige ruimte nodig waar genoeg daglicht naar binnen valt.

Denk goed na over hoe je gedurende de dag de juiste werkhouding kan vasthouden om rugpijn te voorkomen. En hoe je een werkruimte creëert waar je blij van wordt en die je helpt productief te zijn.

Je zult waarschijnlijk een groot deel van de dag werken, dus het is belangrijk om je prettig en gezond te voelen achter je bureau.


2. Zorg voor een duidelijk onderscheid tussen werk en privé

Misschien belt je moeder wel overdag, omdat ze denkt dat je werkloos bent nu je thuiszit. Of je beantwoordt 's avonds bij het tv-kijken nog werkmails. Nu werk en privéleven zich onder één dak afspelen, is het extra belangrijk om een goede balans te vinden.

Misschien kun je beter geen privételefoontjes aannemen onder werktijd om productief te blijven. En in je vrije tijd zorgen dat je laptop en uitgeprinte werkdocumenten letterlijk uit het zicht zijn, zodat ze je niet herinneren aan werk.

Het is niet erg als sommige dingen een beetje door elkaar lopen (zoals een wasje draaien, terwijl je een lang stuk aan het typen bent). Maar het is belangrijk om strategieën te ontwikkelen waar je je prettig bij voelt.


3. Let op je geestelijke gezondheid

Foto: Andrew Neel/Unsplash
Foto: Andrew Neel/Unsplash

Verveel je je als je thuis werkt? Voel je je alleen? Ben je onrustig?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het benoemen van gevoelens kan helpen ze onder controle te krijgen. Simpelweg erkennen dat je even niet lekker in je vel zit, kan al zorgen voor een iets beter gevoel.

Als je emoties voor jezelf benoemt, word je je er ook meer van bewust hoe je daarmee moet omgaan. Snack je als je je verveelt? Zit je veel op sociale media als je je eenzaam voelt? Vertoon je uitstelgedrag als je onrustig bent?

Als dat zo is, moet je manieren zoeken om daar beter mee om te gaan. Schrijven in een dagboek, een hobby en ademhalingsoefeningen kunnen daarbij helpen.


4. Stel thuiswerkregels op

Zelfbewustzijn is de sleutel om goed thuis te kunnen werken. Heb je structuur nodig in je werkdag door vooraf een tijdschema op te stellen? Ben je productiever als je echte kantoorkleding aandoet (ook al ziet niemand je)?

Stel een aantal thuiswerkregels op waar je je prettig bij voelt, een soort bedrijfsbeleid dat alleen voor jou geldt. Door die regels te volgen kan je een situatie creëren die je helpt bij het werken vanuit huis.


5. Profiteer van de voordelen

Foto: Anastasiia Chepinska/ Unsplash
Foto: Anastasiia Chepinska/ Unsplash

Zelfs als je er niet van houdt om thuis te werken, kan je toch profiteren van de voordelen. Je kunt je eigen favoriete koffie zetten, een joggingbroek dragen tijdens een videovergadering of een rapport lezen in de tuin.

Werken op afstand heeft zo zijn voordelen ten opzichte van werken op kantoor. Doe daar je voordeel mee.


6. Bereid je voor op mogelijke problemen

Of je thuiswerken nu wel of niet fijn vindt, je zult altijd op problemen stuiten – zoals technisch ongemak of schreeuwende kinderen op de achtergrond.

Bereid je voor op problemen die je min of meer kunt verwachten. En wees je ervan bewust dat je af en toe gestoord kunt worden door een buurman die aanklopt terwijl je net in een belangrijke vergadering zit.

Gelukkig zitten veel mensen in dezelfde situatie, waardoor vrijwel iedereen (inclusief je baas) zal begrijpen met welke uitdagingen thuiswerken gepaard gaat. Wees dus flexibel als zich van tijd tot tijd problemen voordoen. En blijf positief zodat je het beste uit jezelf en anderen haalt. 

Lees meer over thuiswerken: