• Door het coronavirus zullen in Nederland tot 1 juni de meeste vergaderingen op afstand plaatsvinden.
  • Dat betekent veel videoconferenties en videobellen met collega’s. Het is dan wel zo handig dat je ze goed verstaat en zij jou goed kunnen verstaan.
  • Je hebt dus een goede koptelefoon met microfoon nodig. Business Insider heeft  de vier beste koptelefoons voor je op een rij gezet. 

Bijna alle vergaderingen in Nederland zijn tot 1 juni verplaatst naar thuiskantoren, woon-, slaap- en zolderkamers. Niet de meest ideale plekken om bedrijfsstrategieën te bespreken of brainstormsessies te houden.

Misschien woon je alleen, maar een aanzienlijk deel van de werkende Nederlanders zullen in hun werk gestoord worden door blaffende honden, aandacht vragende kinderen of spontaan klussende buren.

Voor al die videoconferenties is het dan zaak om een goede koptelefoon aan te schaffen. Een koptelefoon die je doet wanen in een boardroom, zonder afleiding van buitenaf.

Voor die belangrijke momenten heeft Business Insider de beste koptelefoons met microfoon op een rij gezet.


1. Sony WH-1000XM3, €259 (oa. Bol.com, CoolBlue)

De Sony WH-1000XM3 is een draadloze koptelefoon met grote oorschelpen die je oren geheel omsluiten (over-ear). Volgens Bol.com is dit de koptelefoon met ruisonderdrukking (noise cancelling) van dit moment. Perfect dus voor lange vergaderingen waarin je niet afgeleid wilt worden door storende omgevingsgeluiden.

De functie smart listening detecteert je activiteit en past daarop automatisch de ruisonderdrukking aan. De WH-1000XM3 is met 254 gram erg licht en comfortabel op het hoofd. De batterij gaat 38 uur mee en het bluetooth-bereik is 10 meter.

Ook CoolBlue tipt de koptelefoon van Sony als beste in zijn klasse. Op basis van ruim 700 reviews scoort hij een 9,3.


2. Bang & Olufsen Beoplay H8i, €299,95 - €395 (oa. Bol.com en Mediamarkt)

Wie voor een iets minder moderne en klassieke look wil gaan tijdens de videovergaderingen met collega's, kan kiezen voor de Bang & Olufsen Beoplay H8i. Deze leren koptelefoon is verkrijgbaar in speels beige, vrolijk roze of strak zwart. Met 225 gram is hij iets lichter dan de Sony WH-1000XM3.

Een interessante functionaliteit van de Beoplay H8i is dat het geluid stopt wanneer je de koptelefoon afzet, en weer aangaat als je hem opzet. Dat levert ook kleine irritaties op, blijkt uit de recensies van gebruikers. De Beoplay H8i is namelijk een koptelefoon waarbij de oorkussens op de oren rusten (on-ear).

Hij bedekt de oren dus niet volledig en kan daarom makkelijker van de oren afschuiven, waardoor het systeem denkt dat je hem hebt afgezet en stilvalt. Probeer dus niet te veel mee te knikken met de baas tijdens het videobellen.


3. Bose QuietComfort 35 II, €279 - €290 (oa. Bol.com, CoolBlue)

Net als de Sony WH-1000XM3 staat de Bose QuietComfort 35 II in hoog aanzien bij consumenten. Deze strakke zwarte over-ear-koptelefoon is misschien net iets comfortabeler door zijn 240 gram.

De ruisonderdrukking past zich niet automatisch aan. Dat moet de gebruiker zelf doen met de drie standen die beschikbaar zijn. Maar wanneer deze functie is geactiveerd, gaat de koptelefoon maar 20 uur mee.

De QuietComfort is makkelijk in gebruik. Je hoeft maar 15 minuten te laden om 2,5 uur vooruit te kunnen. Dus een videocall behoeft weinig voorbereiding qua laden.

De batterij van de QuietComfort kan langer meegaan door de ruisonderdrukking uit te zetten. Daarmee neemt wel de geluidskwaliteit sterk af. Dat is niet handig als je in een belangrijke vergadering niks wilt missen van wat er besproken wordt.


4. JBL E55BT, €69,99 - €132,99 (CoolBlue, Mediamarkt)

De JBL E55BT over-ear-koptelefoon is een goedkoop alternatief voor de Sony WH-1000XM3 of de Bose QuietComfort 35 II. Comfortabel door het lichte gewicht (232 gram) en met een speels design.

De audiokwaliteit loopt achter op die van Bose en Sony, maar dat is ook terug te zien in de prijs. De koptelefoon heeft geen ruisonderdrukking maar de oorschelpen die de oren helemaal omsluiten, filteren een deel van de achtergrondgeluiden weg.

Binnen twee uur is de accu van de JBL E55BT volledig opgeladen. Daarmee heb je een ietwat beperkte gebruikstijd van 20 uur. De JBL E55BT komt in zes verschilende kleuren, waarvan de zwarte de goedkoopste is en de rode variant de duurste.


Lees meer: