Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Wetenschappers over thuiswerken: Blijf bewegen!
  • Ondernemers steken oude kooktechniek in nieuw jasje voor energiezuiniger koken
  • €80 miljoen EU-steun voor CureVac dat een coronavaccin ontwikkelt

 

1. Wetenschappers over thuiswerken: Blijf bewegen!

Nu een groot deel van Nederland thuiswerkt, waarschuwen wetenschappers voor te weinig beweging. De hoogleraren Erik Scherder, Leonard Hofstra en Eric van Gorp trekken aan de bel met het manifest 'Het coronavirus daagt ons uit!'

70 procent van de Nederlanders haalt de bewegingsnorm in normale tijden al niet. “Door stilzitten verslechtert je weerstand en dat is precies wat je nu niet wil”, legt Scherder uit in het AD.

Zodra je beweegt stijgt het aantal cellen die ook wel bekendstaan als natural killers; ze pakken virussen aan. Volgens Scherder hoef je jezelf niet af te beulen om dat te bereiken. “Ga de trap een paar keer extra op, of maak een wandeling”, zegt hij.

2. Ondernemers steken oude kooktechniek in nieuw jasje voor energiezuiniger koken

Energiezuiniger koken met een oude kooktechniek. De ontwerpers Caro Niestijl en Iris van de Graaf hebben de ouderwetse hooikist in een nieuw jasje gestoken. Daarmee werd voedsel dat eerst aan de kook was gebracht, langzaam gegaard in de kist door de isolerende werking van het hooi.

De Ecostoof van de twee ontwerpers doet hetzelfde, maar werkt als een soort warme slaapzak voor je pan. Vroeger was de hooikist een must bij brandstofschaarste. De Ecostoof komt van pas nu we energiezuiniger moeten leven door het Klimaatakkoord. Een Nederlands huishouden kan met de Ecostoof elk jaar 14 kilogram CO2 besparen.

3. 80 miljoen euro EU-steun voor CureVac dat een coronavaccin ontwikkelt

CureVac, een Duits bedrijf dat een vaccin tegen het coronavirus ontwikkelt, krijgt tot 80 miljoen euro steun van de Europese Unie. Dat schrijft De Standaard. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen liet op Twitter weten dat de EU het biotechnologiebedrijf eerder heeft gesteund en nu opnieuw geld steekt in onderzoek.

Er was veel te doen over CureVac. De Amerikaanse president Donald Trump zou hebben geprobeerd de exclusieve rechten op het vaccin te krijgen, om het alleen beschikbaar te maken voor de Verenigde Staten. Een investeerder van CureVac reageerde dat het bedrijf een vaccin voor de hele wereld wil maken. Van exclusiviteit voor afzonderlijke landen is geen sprake.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Deze econoom verruilde zijn baan bij een startup voor een bestaan als duurzame boer: ‘Ik krijg volop de ruimte om te experimenteren’