Nederlanders werken massaal thuis door de lockdown en dat gaat vaak gepaard met langer werken.

Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat twee op de vijf Nederlanders thuis langer bezig is dan op kantoor.

Ervaren thuiswerkers hanteren vaste regels om werk en privé te scheiden. Ze geven ook tips voor hoe je het meest productief kunt zijn als je thuiswerkt.

Vier op de tien Nederlanders die thuiswerken vanwege de coronacrisis werken thuis langer door dan op kantoor. Dat meldt LinkedIn op basis van een onderzoek onder meer dan duizend thuiswerkende professionals in Nederland.

Lees ook: 12 manieren om goed voor jezelf te blijven zorgen als je thuiswerkt

Ook ervaart 31 procent van de thuiswerkers meer werkstress dan normaal en bijna de helft van de thuiswerkers beweegt minder dan voorheen.

Lees ook: Met deze 8 gadgets en tools blijf je fit tijdens het thuiswerken

Daarbij lijkt concentratie een uitdaging: 37 procent kan zich thuis moeilijker focussen en meer dan een kwart krijgt minder werk gedaan.

Lees ook: 9 tips op productief te blijven tijdens het thuiswerken, volgens een freelancer die dat al jaren doet

Kiki de Jonge, universitair docent organisatiepsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, benadrukt dat praktische omstandigheden een grote invloed hebben op werkstress en langer doorwerken. "Heb je een goede werkomgeving, kun je in rust werken zonder afleiding? Ook verschilt het per persoon of thuiswerken bij je past of niet."

Maar ook de coronacrisis zelf is aanleiding tot het ervaren van extra stress. "Vragen als 'hoelang duurt het nog?' of 'welke impact zal de crisis gaan hebben op mij en mijn werk?' leven nu natuurlijk bij veel mensen", aldus De Jonge.

LinkedIn vond ook positieve effecten van thuiswerken. Een derde van de Nederlandse werknemers ervaart bijvoorbeeld meer qualitytime met kinderen of het gezin.

LEES OOK: Zo zet je thuis ouderwets lekkere koffie - hoe we in de coronatijd weer even de tijd nemen voor een bakkie