De zoektocht naar de beste koffie krijgt tijdens de coronacrisis extra aandacht.

Veel mensen werken thuis en moeten het nu zonder de koffiehoek op kantoor stellen.

Veel ‘ouderwetse’ methoden zijn weer populair, dus pak dat doordruppelapparaat maar vast.

Dé hype is Dalgona-koffie, een combinatie van koude melk en opgeklopte koffiecrème.

De levensader van het kantoorleven is de koffiehoek. Daar worden de gesprekken gevoerd die net iets meer achtergrond leveren bij die nieuwe klus en blijkt die botte collega toch een stuk vriendelijker. Maar hoe zorgen we nu thuis voor de perfecte koffie?

Het overleg zelf is inmiddels verhuist naar updates via de zakelijke chatapplicatie Slack of videovergaderen via Zoom, Hangouts of Microsoft Teams. Voor het zetten van de perfecte koffie bestaan nog meer methodes dan vergadertools.

Als je het goed doet, wordt teruggaan naar het ‘nieuwe normaal’ nog moeilijk. Thuis zet je betere koffie dan menig koffiemachine op kantoor. Een foutje is ook zo gemaakt. Dan blijkt de meest standaard automatenkoffie ineens best knap gemaakt.

Business Insider zet een aantal van de populairste zetmethodes voor thuis op een rij. We wagen ons niet aan cups en pads; deze lijst bevat juist oude bekenden die opnieuw populair zijn.

Een ding zagen we ook: dé koffiehype van deze lockdowneconomie is eigenlijk geen 'echte koffie'.


Ouderwetse doordruppelkoffie – 10 minuten

Bron: Pixabay
Bron: Pixabay

Ondanks alle makkelijke koffiezetapparaten van de afgelopen decennia is dit de meest vertrouwde manier van koffiezetten. De apparaten bestaan in horecaformaat en in campingtoestelletjes voor twee personen. Een doordruppelautomaat zet koffie met een voor ons in Nederland zeer vertrouwde smaak.

Je doet het water in het reservoir, een filter boven de pot met wat gemalen koffie en daarna hoef je alleen even te wachten. Een warmhoudplaat zorgt er bovendien voor dat de gezette koffie warm blijft.

De voordelen van zo'n koffieapparaat:

Je kunt de hoeveelheid koffie goed bepalen. Bovendien zorgt deze opzet ervoor dat je bijna elke vorm van zelfgemalen of voorgemalen koffie kunt gebruiken. Zo kun je de smaak goed zelf bepalen, en het wordt ook nog eens warm gehouden. Deze apparaten kun je zonder veel moeite direct weer inzetten voor de volgende pot koffie, dus ze zijn ideaal als je meer mensen over de vloer hebt.

Misschien is dit toch het moment om een Moccamaster aan te schaffen.

Maar:

Hoelang wil je je koffie eigenlijk warm houden? Het enorme gebruiksgemak zorgt ervoor dat deze apparaten berucht zijn om hun matige koffie. Je doet al snel een schepje te veel of te weinig in het filter. Of de warme koffie blijkt al drie uur oud.


Heerlijke koffie met een cafetière – 10 minuten

Bron: Pixabay
Bron: Pixabay

Het is gevoelsmatig misschien wel de makkelijkste manier van koffiezetten. Toch zie je de cafetière in veel huishoudens alleen ergens achter in een kastje staan, terwijl je er heerlijke koffie mee kunt zetten. Naast het apparaat zelf heb je alleen heet water en koffie nodig.

De cafetière, of French press, is een glazen cilinder met een metalen filter. Je doet de gemalen koffiebonen in de pot, giet er heet water bij en laat het geheel vijf minuten trekken. Daarna zet je het deksel met het filter op de pot en duw je het filter naar beneden. Zo houd je bovenop alleen de gezette koffie over.

De voordelen:

De smaak is geweldig en je kunt na enig proberen de sterkte zelf goed bepalen. Je hebt ook geen filters nodig, dat scheelt afval. Volgens kenners is het daarmee ook de 'schoonste' koffie, omdat het nooit in contact komt met bleekmiddelen in papier.

Maar:

Het beste kun je wat grover gemalen koffie gebruiken, anders zitten er al snel koffiedeeltjes in de koffie. Daarnaast moet je de cafetière na gebruik helemaal schoonspoelen.


Opgieten, de meest veelzijdige methode – 10 tot 15 minuten

Bron: Pixabay
Bron: Pixabay

Deze manier van koffiezetten heeft een slechte naam, omdat het lijkt op een goedkope manier van de doordruppelmachine. De eenvoudigste manier is inderdaad hoe studenten dat doen: koffie in een filter boven een flinke mok en er dan heet water op gieten. Daar is in principe niets mis mee, maar dé manier om koffie te zetten en direct even rust te nemen in een hectische tijd vergt wat meer moeite.

Daarvoor heb je filterdragers als de Hario V60 of Chemex nodig. Speciaal gemaakt voor een zetmethode die je even rust laat nemen. De speciale ribbels aan de binnenkant van de Hario V60 zorgen ervoor dat lucht kan ontsnappen en het filterpapier niet vast komt te zitten.

Je zet de filterdrager boven een kopje, maar liever een mooie koffiepot. Daarin doe je wat grof gemalen koffie en zet je heerlijke koffie door er rustig heet water in cirkels overheen te gieten. De echte koffiekenner gebruikt een weegschaal om de hoeveelheid bonen en water perfect te bepalen.

Het voordeel is heerlijke koffie:

Deze manier van koffiezetten is heel basic, maar tegelijk kun je het zo arbeidsintensief maken als je wilt. Met een speciale filterhouder, koffiemolen en weegschaaltje is het een ritueel dat meer op een scheikundig experiment lijkt dan een saaie maandagmorgen. Je neemt een echt rustmoment.

De nadelen:

Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt, dus grote nadelen zijn er bijna niet. Wel ga je je naar een paar weken misschien afvragen of het echt wel zo handig is. En voor een grote groep mensen wil je deze zetmethode liever niet gebruiken.


Altijd genoeg koffie op het fornuis met een percolator – 10 minuten

Bron: Wikimedia Commons / Andreaze (CC0)
Bron: Wikimedia Commons / Andreaze (CC0)

De klassieke percolator wordt vaak verward met de mokkapot. Dat komt omdat die laatste eigenlijk een (eenvoudiger) type percolator is. In de percolator doe je gemalen koffie en water. Op het fornuis stijgt het kokende water naar boven, komt op de koffie terecht en druppelt weer naar beneden.

De voordelen van een percolator:

Het is vaak een grotere pot koffie, dus je hebt genoeg voor meerdere mensen. Deze methode zorgt voor een volle smaak en je hebt altijd goed warme koffie.

De nadelen:

Hoewel de koffie in theorie netjes warm zou moeten blijven bestaat de kans dat je de gezette koffie laat koken en dan een aangebrande smaak krijgt. Sommige critici vinden de smaak niet vol, maar eerder saai.


Goeie sterke koffie met de mokkapot – 5 minuten

Bron: Pixabay
Bron: Pixabay

Een mokkapot is een eenvoudiger type percolator waarbij het water niet steeds opnieuw door de gemalen koffie gaat, maar slechts eenmaal door het aangestampte mengsel opborrelt. De eenvoudige potjes zijn bekend van veel campings, maar veel Italianen zweren er ook in huis bij. Het bekendste merk is Bialetti.

Veel handleidingen geven aan dat je de mokkapot eigenlijk moet vullen met voorgekookt water, maar niet iedereen deelt die mening. Het potje vullen met koud water is in de praktijk ook meestal de gebruikte methode.

De voordelen van een mokkapot:

Je krijgt heerlijke, sterke koffie en kunt met enige ervaring de smaak heel precies bijstellen. Je hebt geen filters nodig en een ruime keuze.

De nadelen:

Als je het potje te lang laat staan kookt je koffie. Dat gaat ten koste van de smaak.


Dit is de koffiehype van de lockdowneconomie: Dalgona-koffie

Op Instagram, TikTok en YouTube zie je ineens iedereen met kopjes opgeklopte koffie. Het resultaat lijkt op een kruising tussen een gebakje en een echte kop koffie, maar het is Dalgona. Dat is dé koffiehype van dit moment.

Deze koffiesoort komt uit Korea en dankt zijn naam aan een in dat land populaire snack. Maar: is het wel echte koffie? De Dalgona-koffie is gebaseerd op oploskoffie. Dat is toch 'not done', maar nu wel ineens populair.

De oploskoffie klop je met een eetlepel suiker en een eetlepel heet water op tot een romige crème die je over een glas (haver)melk giet.

Door de plotselinge populariteit op sociale media is deze verwenning nu al dé quarantinekoffie.

Het maken van de 'koffie' neemt nogal wat tijd in beslag en een flinke caffeïneboost krijg je er ook al niet van. Misschien is het daarom zo populair: het ziet er prachtig uit (voor op Instagram) en je neemt even tijd voor jezelf zodat je niet aan de intelligente lockdown hoeft te denken.

LEES OOK: Scandinaviërs zijn gek op dit Nederlandse koffiezetapparaat: het beste ter wereld