• De sportscholen en yogastudio’s zijn dicht tijdens de coronacrisis in Nederland.
  • Hoe blijf je fit en gezond tijdens het thuiswerken?
  • Deze 8 apps en gadgets zorgen ervoor dat je gespierd en wel uit je thuisisolatie komt.

Een ontspannend rondje rennen in het park of een bezoekje aan de sportschool zit er de komende tijd niet in. Nederland blijft tot zeker 6 april thuiszitten en -werken vanwege de coronapandemie.

Hoe blijf je dan fit? Zeker opgesloten in een huis met kinderen, snacks en Netflix die om je aandacht vechten. Met deze gadgets, tools en apps kun je gemakkelijk fit en gespierd blijven of worden tijdens het thuiswerken.


1. De INQ deurtrainer, bij Perrysport vanaf €31,99, (incl. BTW)

Van al die espresso’s die je elke dag naar je thuiskantoor of keukentafel tilt, ontwikkel je geen spiermassa. Mis je het hijgen en zweten van de sportschool? Dan kun je het beste een deurtrainer aanschaffen.

Het ziet er een beetje studentikoos uit, zo’n geklemde staaf tussen de deur naar je kantoor, maar je kunt er eenvoudig pull-ups meedoen. Je traint hiermee je biceps en je brede rugspieren. Na een paar weken thuisisolatie ben je met een optrekstang zo breed als Arnold Schwarzenegger in zijn hoogtijdagen.

Een simpele optrekstaaf als de INQ Deurtrainer is voor twee à drie tientjes al op de kop te tikken bij de meeste online winkels.


2. Bureaufiets-Deskbike, bij Worktrainer € 329,00 (incl. BTW)

Alle werkstress eruit gooien tijdens spinles is even niet meer mogelijk. Maar alle stress eruit fietsen tijdens je werk is zeker wel een optie met een bureaufiets.

Met dit apparaat kan je vanachter je bureau de dagelijkse calorieën verbranden zonder je werk te laten liggen of van je plek af te komen. Het is geen luxe Peloton-bike, maar als je op YouTube de juiste video van een Spin Class aanzet, waan je je weer in die oude vertrouwde zweterige zaal in de sportschool.

Bureaufietsen zijn online al vanaf 119,79 te bestellen. Past zo'n stoel niet in je kantoor dan kun je altijd nog kiezen voor kleinere versies als een Mini Bike (€ 48,99 bij Decathlon) of Stepper (Ergo2Work, € 143,99).


3. Evocardio Walkdesk WTD200, bij beslist.nl € 1495 (incl. BTW)

Waarom fietsen achter je bureau, als je er ook achter kunt wandelen of rennen? Met een loopbandbureau verbrand je in een volle werkdag meer calorieën dan in een week beunen in de sportschool, uiteraard afhankelijk van hoe snel de band staat ingesteld.

Dit fitnessapparaat past gemakkelijk in je thuiskantoor en vervangt die ongezonde bureaustoel. Want je weet wat de experts zeggen: zitten is het nieuwe roken. Een loopbandbureau is door het bevorderen van de bloeddoorstroming, en dus de creativiteit, uitermate geschikt voor vergaderingen of brainstormsessies.

Je hebt al een loopbandbureau voor iets meer dan 1000 euro.


4. Knijphalters, bij Perrysport vanaf € 6,99 (incl. BTW)

De simpelste manier om je handen en onderarmen te trainen, zonder van je bureaustoel te komen, is een knijphalter. Ze nemen nauwelijks plek in op je bureau en je kunt ze gebruiken om tijdens Zoom-vergaderingen buiten beeld je agressie - of verveling - bot te vieren.


5. Pro11 Wellbeing Live Up Balance Ball houdingsstoel met wielen, bij Amazon NL vanaf € 54,37

Een thuiskantoor kan niet zonder een ongemakkelijke stoel. Bij de Pro11 Wellbeing Live Up Balance Ball is het ook de bedoeling dat je niet comfortabel zit. De bal dwingt je om goed rechtop te blijven zitten aan je bureau. Alleen is dat niet makkelijk, want je moet voortdurend je balans vinden en vasthouden. Hiermee train je de core van het lichaam, dus buik-en rugspieren, de hele dag door. De bureaustoel ziet er misschien gek uit, maar niemand lacht je uit als je er thuis op werkt.


6. TOGU Balkussen Senso - wiebelkussen, bol.com voor €35,29 (incl. BTW)

Als een Balance Ball als stoel je te ver gaat, kan je er altijd voor kiezen om alleen de bal of een balanceerkussen aan te schaffen. Die laatste, ook wel wiebelkussen, is de minst invasieve van het stel in je feng shui ingerichte of ge-Marie-Kon-dode thuiskantoor.

Je legt de met lucht gevulde plastic pizza op je bureaustoel en brengt vervolgens de werkdag balancerend door. Net zoals bij de Pro11 Wellbeing Live Up Balance Ball houdingsstoel train je de belangrijkste spiergroepen in je onder- en bovenrug.

Voordeel van een wiebelkussen is dat je deze ook zonder stoel kunt gebruiken. Door op het balanceerkussen te gaan staan, train je eveneens je core.


7. Anti-rsi-software, gratis

Thuiswerken kan relaxter lijken dan werken op kantoor. Niemand zeurt aan je kop als je een boekje leest op het toilet, even YouTube kijkt of een middagdutje doet. Toch zul je ongetwijfeld op veel momenten harder en langer aaneengesloten werken dan doorgaans op kantoor. Misschien zelfs vanuit een gevoel dat je moet bewijzen dat je niet loopt te luieren.

Realiseer je dat de coronacrisis een stressvolle en zelfs traumatiserende periode kan zijn. Let dus op jezelf. Mediteer, schep iedere dag een luchtje en let erop dat je je lichaam niet overbelast.

Hier kan anti-RSI-software bij helpen. Je werkt mogelijk thuis niet aan een bureau dat geschikt is voor wekenlang gebruik. Deze software pauzeert je computer na een ingestelde tijd of hoeveelheid activiteit om wat hand-en armoefeningen te doen zodat je niet over een week 's avonds in bed ligt met tintelende en pijnlijke armen.

Een lijst van gratis anti-RSI-software is onder meer te vinden bij de RSI-Vereniging.


8. Power Nap app, in de app store gratis te downloaden

Thuiswerken geeft je als werknemer heel veel vrijheid. Zoals een klein dutje doen overdag. De dreiging van het coronavirus zorgt er misschien voor dat je niet altijd even ontspannen bent of lekker kan slapen 's nachts. Dan is een middagdutje de perfecte manier om aan voldoende slaap te komen en je energiepeil een boost te geven.

De Power Nap app helpt je in slaap te vallen met rustgevende geluiden en een timer zorgt ervoor dat je tot wel 30 minuten kan indutten op de bank, of met je hoofd op je wiebelkussen.


Lees meer over thuiswerken: