• Lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie is tijdens een evenement in Groningen opnieuw aangevallen: hij werd met een bierflesje op zijn hoofd geslagen.
  • Volgens zijn partij is Baudet in het ziekenhuis in Groningen behandeld door een traumachirurg en “lijkt het erop dat alles goed gaat komen”.
  • Demissionair premier Rutte en andere politici veroordelen de aanval: “Van politici blijf je af”.
  • Lees ook: FVD pauzeert verkiezingscampagne: ‘Baudet heeft lichte hersenschudding door harde klap in Gent’

Lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie is opnieuw aangevallen. Dat meldt de partij op X. Baudet is door een traumachirurg in het ziekenhuis in Groningen behandeld. “Het lijkt erop dat alles goed zal komen”, meldde FVD na het incident. Volgens de partij raakte ook een beveiliger gewond.

Het gebeurde tijdens een evenement in een café in Groningen. Hij werd daar volgens FVD plotseling met een bierfles op zijn achterhoofd geslagen “en tevens net naast zijn oog op de rand van zijn slaap geraakt”. Hij zou deze avond nog bij een bijeenkomst in Odeon in Zwolle zijn, maar die is “in verband met zijn gezondheid” afgelast.

Baudet is al vaker bedreigd. Vorige maand is Baudet met een paraplu aangevallen toen hij in het Belgische Gent een speech ging geven. Daar hield hij een lichte hersenschudding aan over. Hij legde toen de verkiezingscampagne enkele dagen stil. FVD verklaarde toen zich te beraden op “aanvullende veiligheidsmaatregelen”.

De politie heeft inmiddels een verdachte aangehouden voor de mogelijke betrokkenheid bij de nieuwe aanval op Baudet. Een woordvoerder van de politie bevestigt een bericht hierover van RTL Nieuws.

Rutte: van politici blijf je af

De aanval op Thierry Baudet is "totaal onacceptabel", laat demissionair premier Mark Rutte weten. "Ik zei het eerder en herhaal het nu stevig: van politici blijf je af. Altijd", laat de minister-president weten op het sociale medium X.

Rutte heeft contact gehad met Baudet en hem sterkte en beterschap gewenst.

Behalve Rutte hebben ook andere politici de nieuwe aanval op Baudet veroordeeld. "Geweld is onacceptabel", meldt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.

"Absoluut en volledig onacceptabel om Baudet (alweer) fysiek aan te vallen en te verwonden. Dit raakt de democratie hard. We lijken niets geleerd te hebben van 2002 en Pim Fortuyn", meldt Pieter Omtzigt van NSC. "Walgelijke en laffe aanval opnieuw tegen Thierry Baudet. Geweld is onacceptabel", schreef Caroline van der Plas (BBB) op X.

Laurens Dassen van Volt spreekt van een "bizarre actie. Blijf met je handen van politici af, hoe oneens je het ook met iemand bent". Stephan van Baarle van DENK noemt de aanval "walgelijk". Hij voegt eraan toe: "Dit mag nooit geaccepteerd worden en de dader moet worden gestraft".

"Wie denkt hiermee iets te bereiken is niet goed snik. Wie journalisten, rechters of volksvertegenwoordigers aanvalt, schaadt de democratie. Laat deze belaging ook vervolgd worden", aldus een verklaring van fractieleider Jan Paternotte van D66. "Onuitstaanbaar en onacceptabel. Blijf van politici af", schrijft Mirjam Bikker van de ChristenUnie op X.