Forum voor Democratie legt na de aanval op lijsttrekker Thierry Baudet de komende dagen de campagneactiviteiten stil, laat de partij weten. Baudet heeft aan de aanval in Gent, waarbij hij hard op zijn hoofd werd geslagen met een paraplu, een lichte hersenschudding overgehouden.

De partijleider maakt het “naar omstandigheden goed”. Tegen de dader is volgens de partij aangifte gedaan. “Samen met diverse experts beraden we ons de komende dagen op aanvullende veiligheidsmaatregelen.”

Baudet is al vaker bedreigd en zijn voordeur is een paar keer beklad.

Toen Baudet donderdagavond een gebouw in de Belgische stad binnenging, werd hij op zijn hoofd geslagen. De dader is gepakt. Baudet was daar op verzoek van een conservatieve studentenvereniging KVHV om een lezing te geven. Die was eerder uitgesteld omdat het universiteitsbestuur verklaarde de veiligheid niet te kunnen waarborgen.

Dader is Belgische inwoner van Oekraïense komaf

Een man geboren in 1990 van Oekraïense komaf is volgens de Gentse politie degene die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet donderdag een klap gaf met een paraplu in Gent.

De man heeft een vaste verblijfplaats in België. Er is een proces-verbaal opgesteld. Volgens de NOS wordt de verdachte vervolgd.

De man zou tijdens de aanval teksten gericht tegen de Russische president Vladimir Poetin hebben geroepen. Hij werd meteen opgepakt, maar is inmiddels weer vrijgelaten.

Collega's van Baudet spraken hun afschuw uit over het voorval. Demissionair premier Mark Rutte noemde het "onacceptabel". "Je blijft van politici af." Ook Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp sprak haar afkeer uit: "Wat je ook denkt of vindt, je blijft met je handen af van al onze Kamerleden".

LEES OOK: Waarom Pieter Omtzigt met onconventioneel optreden uitstekende marketingcampagne voert