De Britse premier Theresa May heeft maandag een akkoord bereikt met de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) over steun aan de regering van haar Conservatieve Partij.

Dat meldt de BBC. May heeft de steun van de kleine protestantse partij nodig sinds ze eerder deze maand haar meerderheid in het Lagerhuis verloor bij vervroegde verkiezingen.

Met de tien zetels van de DUP is May weer verzekerd van voldoende steun om wetgeving door het Britse parlement te kunnen loodsen. De DUP zal geen deel gaan uitmaken van een coalitie.

May ontving Arlene Foster, de leider van de kleine protestantse partij, in haar ambtswoning op Downing Street. Foster zei na haar aankomst in Londen al dat ze hoopte met May een akkoord te bereiken over steun aan de regering van de Conservatieven.

May zou toezeggingen hebben gedaan ter waarde van zo’n 1 miljard pond om onder meer de Noord-Ierse economie te steunen.

Noord-Ierse kwestie

De Democratic Unionist Party staat bekend als eurosceptisch en de partij steunde de campagne voor het Britse vertrek uit de Europese Unie. Toch is de DUP geen voorstander van een zogeheten harde brexit. Partijleider Foster heeft zich volgens Britse media uitgesproken tegen een "harde grens" tussen het Britse Noord-Ierland en de republiek Ierland, dat lid blijft van de EU.

De DUP, in 1971 opgericht door dominee Ian Paisley, wordt gerekend tot de unionisten. Die politieke stroming is voor het behoud van het Verenigd Koninkrijk. De Democratic Unionist Party is de grootste unionistische partij in Noord-Ierland, maar een relatief kleine speler in het Britse parlement.

De uitgesproken mening van DUP inzake Noord-Ierland zorgde eerder voor twijfels bij oud-premier John Major. Hij vreest voor mogelijke negatieve gevolgen voor het vredesproces in Noord-Ierland. Major vroeg zich af of de regering in Londen nog wel als neutrale partij kan worden gezien als de unionisten gedoogsteun geven.

DUP is kritisch over abortus en het homohuwelijk

De Noord-Ierse unionisten schuwden omstreden standpunten in het verleden niet. Zo riepen DUP-parlementariërs in 2011 nog op tot een debat over herinvoering van de doodstraf. Ook is de partij kritisch over abortus en tegen het homohuwelijk, al heeft Foster eerder benadrukt dat ook veel homoseksuele kiezers de partij steunen.

Dergelijke standpunten zorgden in het verleden voor frictie tussen de DUP en de Conservatieven. Zo nam premier David Cameron, de voorganger van May, in 2015 nadrukkelijk afstand van de LGBT-standpunten van de unionisten. Toch sloot hij samenwerking met de DUP nadrukkelijk niet uit.