De Britse premier Theresa May heeft een groot aantal verkiezingsbeloften losgelaten, die ze nog maar een paar weken geleden deed. Ze haalde geen meerderheid bij de verkiezingen van 8 juni en het lukt haar niet een deal te sluiten met de Noord-Ierse DUP.

In het Britse equivalent van de troonrede – de Queen’s Speech – waren veel beleidsmaatregelen waar May campagne voor heeft gevoerd niet opgenomen. Haar regering zal daar in elk geval de komende twee jaar niet mee aan de slag gaan.

Hier een aantal van de beloften uit haar verkiezingsmanifest die May deze woensdag via Koningin Elizabeth heeft verbroken:


Elitaire ‘grammar schools’

Theresa May

Eén van de grootste verkiezingsbeloften van May was de terugkeer van ‘grammar schools’, een als elitair beschouwde vorm van middelbaar onderwijs. In het Conservatieve manifest stond de belofte dat: “We heffen het verbod op het stichten van selectieve scholen op” en staan de terugkeer van ‘grammars’ toe.

Zowel binnen delen van haar Conservatieve Partij zelf als bij de oppositie en onderwijsexperts is veel weerstand tegen haar onderwijsplannen, dus heeft May maar besloten de voorstellen helemaal te laten vallen. In plaats daarvan gaat ze investeren in technisch onderwijs.

"We willen dat elk kind naar een goede of uitstekende school gaat", stond in de Queen's Speech. "We zullen kijken naar de mogelijkheden en met het parlement samenwerken om voorstellen te doen die kunnen rekenen op een meerderheid."

Een woordvoerder van de Conservatieve Partij bevestigde dat daarmee geen voorstel zal worden ingediend voor de terugkeer van de 'grammar schools'.


De dementenbelasting

Theresa May meets a voter on the campaign trail

De grootste ophef in aanloop naar de verkiezingen ontstond rond de plannen van May om de sociale zorg te hervormen. Haar beleid, dat al snel "de dementenbelasting" werd genoemd, is volgens velen de oorzaak dat May haar meerderheid verloor.

Misschien niet echt verrassend, maar het hele beleid lijkt nu van tafel.

In plaats daarvan beloofde May "samen te werken met partners op alle niveaus, ook met mensen die van de diensten gebruikmaken en werken in de zorgverlening om tot voorstellen te komen. De regering zal verschillende opties bekijken om tot een breder debat te komen."


Donald Trump

Theresa May Donald Trump

Hoewel het niet in haar manifest stond heeft May beloofd de Amerikaanse president Donald Trump nog dit jaar te ontvangen voor een staatsbezoek. Maar het lijkt erop dat het bezoek na massale protesten op de lange baan is geschoven is. De koningin sprak er met geen woord over, terwijl het wel gebruikelijk is dat in de Queen's speech alle staatsbezoeken in het komende jaar worden opgesomd.

En omdat deze toespraak voor de komende twee jaar geldt, betekent het dat Trump voorlopig niet langs zal komen in Londen. Een woordvoerder van May zegt dat de uitnodiging aan Trump nog steeds staat, maar dat er "nog geen datum is vastgesteld".


Vossenjacht

Fox hunting

Een ander onderwerp dat May veel stemmen heeft gekost was haar voorstel om een vrije stemming te houden over het weer toestaan van de vossenjacht.

Het idee werd regelmatig herhaald en werd een belangrijk onderwerp in de campagne van tegenstanders van de Conservatieven, vooral online. Maar er werd op geen enkele manier aan gerefereerd in de toespraak van koningin Elizabeth, dus dat betekent dat de Britse vossen voorlopig rustig kunnen slapen.

Een woordvoerder van de Conservatieven laat aan Business Insider weten dat dit onderwerp "niet langer prioriteit" heeft voor de regering.


Brandstoftoeslag

Theresa May

May had meer voorstellen die haar stemmen hebben gekost. Zo kreeg ze veel kritiek op haar plannen om de winterse brandstoftoeslag te schrappen voor rijkere gepensioneerden. Vooral oudere stemmers die van plan waren met overweldigende meerderheid voor de Conservatieven te stemmen waren erg ontstemd over de plannen.

Dit voorstel is samen met de dementenbelasting de reden dat May veel minder goed scoorde onder oudere kiezers dan verwacht. Het is dan ook niet verrassend dat de Koningin er met geen woord over sprak en er in de toelichtende documenten ook niks over terug te vinden is.


Het schrappen van gratis lunches op school

Theresa May

Gezien de lijst van zeer onpopulaire voorstellen die May heeft gedaan in haar verkiezingsmanifest is het eigenlijk een wonder dat de Conservatieven alsnog als grootste partij uit de bus zijn gekomen.

Eén van de plannen die wel speciaal leek gemaakt om stemmen te verliezen aan Labour was het schrappen van gratis lunches op de basisschool en die te vervangen door gratis ontbijt. Ouders zagen helemaal niks in het voorstel. Ook zou May er veel minder mee besparen dan oorspronkelijk gedacht en kwamen er grote namen tegen in het geweer, onder wie de populaire tv-kok Jamie Oliver.

Uit de Queen's speech van vandaag blijkt dat May zich erbij heeft neergelegd dat ze dit gevecht niet kan winnen.