• Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto’s op de markt brengen om daarmee de in het slop geraakte verkopen aan te jagen.
  • De autobouwer is van plan om voor medio volgend jaar te beginnen met de productie van de nieuwe elektrische wagen.
  • Topman Elon Musk heeft in 2020 wel al eens beloofd een nieuwe auto te willen bouwen met een instapprijs van 25.000 dollar.
  • Lees ook: Elon Musk zegt dat organisatie van Tesla radicaal anders moet om voorop te blijven lopen

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto’s op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

Tesla is nu van plan om nog voor medio volgend jaar te beginnen met de productie van een nieuwe elektrische wagen. Eerder had het bedrijf aan leveranciers laten weten dat het betaalbaardere model, waaraan wordt gewerkt onder de codenaam Redwood, pas veel later volgend jaar beschikbaar zou komen.

Details als wat de nieuwe auto moet kosten, zijn nog niet bekend. Musk heeft in 2020 wel al eens beloofd een nieuwe auto te willen bouwen met een instapprijs van 25.000 dollar. Daarmee zou Tesla kunnen concurreren met goedkopere benzineauto’s en een groeiend aantal goedkopere elektrische wagens.

Tesla gaat een moeilijke periode tegemoet

De fabrikant heeft het slechtste kwartaal in jaren achter de rug, kwam begin deze maand al naar buiten. In het eerste kwartaal van dit jaar leverde Tesla nog geen 387.000 auto’s af aan klanten, fors minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dinsdag nabeurs meldde Telsa dat de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar is teruggelopen tot 21,3 miljard dollar, waar een jaar terug nog 23,3 miljard dollar in de boeken ging. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 1,1 miljard dollar.

Tesla heeft onder meer last van felle concurrentie in China. Daarbij is de vraag naar elektrische auto's wereldwijd onder druk komen te staan omdat veel overheden hun subsidieregelingen voor stekkerwagens aan het afbouwen zijn.

Om Tesla aan te passen aan de veranderde marktomstandigheden heeft Musk onlangs al een grote ontslagronde aangekondigd waarbij meer dan 10 procent van de ruim 140.000 banen wereldwijd verdwijnt.

De Amerikaanse beurs reageerde positief op de nieuwe plannen. Het aandeel Tesla steeg met ruim dertien procent in de nabeurshandel in de VS. Het slechte nieuws over de tegenvallende kwartaalcijfers was al meegenomen in de koers die sinds 11 april zo'n 20 procent was gedaald.

Het bedrijf houdt voorlopig vast aan zijn groeiverwachtingen voor de korte termijn. Tesla waarschuwde in januari al dat de verkoopgroei dit jaar minder spectaculair zal zijn dan vorig jaar. Dat komt volgens het bedrijf omdat in zijn grote fabriek in Texas ook gewerkt wordt aan de nieuwe generatie Tesla's.

LEES OOK: Een elektrische auto van €20.000: hoe kunnen Volkswagen, Renault en Tesla dat voor elkaar krijgen?