CEO Elon Musk van Tesla zegt dat de fabrikant van elektrische auto’s elke vijf jaar een “complete organisatorische herstructurering” moet doorvoeren “om het volgende niveau te halen”.

Musk merkte ook op dat het ongewoon is dat hij al meer dan tien jaar de CEO van Tesla is, zo meldde hij op X.

De opmerkingen van Musk volgen kort na de aankondiging van Tesla dat het bedrijf tien procent van het personeel gaat ontslaan. Omgerekend komt dat neer op zo’n 14.000 mensen die hun baan verliezen.

In een bericht aan het personeel over de ontslagronde stelt Musk dat de snelle groei van Tesla heeft geleid tot "dubbele rollen en functies op bepaalde gebieden."

"Er is niets wat ik vervelender vindt, maar hier moet iets aan gebeuren. Dat maakt het voor ons mogelijk om flexibel en innovatief te zijn in de volgende groeifase", schreef Musk.

Topbestuurders vertrekken ook bij Tesla

De ontslaggolf bij Tesla heeft ook geleid tot het vertrek van twee belangrijke bestuurders.

Topmanagers Drew Baglino en Rohan Patel lieten afgelopen maandag weten te vertrekken. Ze waren beide al langere tijd werkzaam bij de autofabrikant. Baglino werkte sinds 2006 bij Tesla en Patel sinds 2016.

De ontslagen vallen in een lastige periode voor Tesla. De Amerikaanse autofabrikant heeft te maken met teruglopende verkoopcijfers en toenemende concurrentie van Chinese autobouwers zoals BYD.

"Chinese autofabrikanten zijn het meest competitief", zei Musk tegen in januari. "Als er geen handelsbarrières worden opgetuigd, zullen ze vrijwel alle andere autobouwers in de wereld slopen."

LEES OOK: Tesla staat onder druk op de markt voor elektrische auto’s – Elon Musk lijkt intussen vooral bezig met hoe hij X weer op het oude Twitter kan laten lijken