Tesla gaat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen schrappen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een interne email die topman Elon Musk naar het personeel stuurde. Eerder gingen er al geruchten rond over de ontslagronde. De bouwer van elektrische auto’s heeft namelijk al langer last van teruglopende verkoopcijfers.

“Terwijl we het bedrijf voorbereiden op onze volgende groeifase, is het uiterst belangrijk om naar elk aspect van het bedrijf te kijken met het oog op kostenbesparingen en verhoging van de productiviteit”, schrijft Musk in zijn e-mail. Aan het einde van het afgelopen jaar telde Tesla ruim 140.000 personeelsleden, ongeveer 14.000 daarvan worden dus ontslagen.

Vooral het nieuwste model van Tesla, de Cybertruck, verkoopt niet zo goed als gehoopt. Mede daardoor kwam de autobouwer vorige maand met tegenvallende leveringscijfers, die voor het eerst in vier jaar een krimp lieten zien op kwartaalbasis. Ook heeft Tesla te kampen met felle concurrentie op de grote Chinese automarkt.

Forse daling verkopen Tesla in eerste kwartaal 2024

Tesla verkocht in de eerste drie maanden van het jaar 386.810 duizend elektrische voertuigen, fors lager dan de 450.000 waar analisten gemiddeld op rekenden.

Analist Ryan Brinkman van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan, denkt dat die daling verder kan doorzetten, schreef hij eerder deze maand in een rapport naar aanleiding van verkoopcijfers over het eerste kwartaal.

Brinkman wijt de problemen bij Tesla aan afnemende vraag naar elektrische auto's en toenemende concurrentie. Volgens de analist kan het geduld van beleggers opraken, omdat Tesla op de beurs al drie jaar op rij tegenvallend presteert.

De analist benadrukt dat Tesla niet eerder zoveel minder auto's leverde dan vooraf werd verwacht. Dit gegeven maakt volgens hem duidelijk hoe groot de misser van Tesla is, zeker omdat de verwachtingen van analisten al neerwaarts waren bijgesteld in de aanloop naar de publicatie van de verkoopcijfers.

Medio 2022 bleek uit een peiling van persbureau Bloomberg onder analisten dat de gemiddelde verwachting voor het eerste kwartaal van 2024 lag op 626.000 verkochte auto's. De fabrikant wist er uiteindelijk 387.000 te slijten, dus 38 procent minder dan minder dan twee jaar geleden werd verwacht.

Het grote gat tussen de verwachtingen en daadwerkelijke autoverkopen van Tesla komt volgens kenners mede door verstoringen in de toeleveringsketen van autofabrieken en toenemende (prijs)concurrentie van Chinese autofabrikanten.

LEES OOK: Tesla staat onder druk op de markt voor elektrische auto’s – Elon Musk lijkt intussen vooral bezig met hoe hij X weer op het oude Twitter kan laten lijken