• Het aandeel Tesla is dinsdag met bijna 5 procent gedaald op de beurs na de publicatie van zwakke verkoopcijfers.
  • Tesla verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar fors minder auto’s dan analisten hadden verwacht.
  • Concurrentie in China en problemen met toeleveringsketens speelden het bedrijf van Elon Musk parten.
  • Lees ook: Waarom werd de Tesla Cybertruck veel duurder en liep hij vertraging op?

De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s Tesla heeft het slechtste kwartaal in jaren achter de rug. In het eerste kwartaal van dit jaar leverde het bedrijf nog geen 387.000 auto’s af aan klanten, fors minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het concern kampt met een afzwakkende vraag en felle concurrentie van andere autoproducenten, vooral uit China.

Tesla produceerde afgelopen kwartaal ruim 433.000 nieuwe auto’s, een daling van 1,7 procent. De cijfers zijn beneden de verwachtingen van marktkenners. Naar verluidt moest het bedrijf van topman Elon Musk de productie in China verlagen door de opkomst van Chinese fabrikanten van elektrische auto’s zoals BYD.

Ook werd Tesla onlangs hard geraakt door de sabotage van een grote fabriek in de buurt van Berlijn. De fabriek werd getroffen door brand bij een elektriciteitsmast. Hierdoor lag de stroomtoevoer stil en werd de productie stopgezet. De verantwoordelijkheid werd opgeëist door een links-extremistische actiegroep.

Tesla waarschuwt voor lagere groei in 2024

Tesla waarschuwde dat de groei dit jaar “aanzienlijk lager” uitvalt en wees de rentestijgingen aan als oorzaak. Daardoor kunnen veel consumenten Tesla’s niet betalen. Potentiële kopers werden de afgelopen tijd ook afgeschrikt door opruiende berichten die Musk op X plaatste.

Ondanks de tegenvallers, slaagde Tesla erin zijn titel als 's werelds grootste verkoper van elektrische auto's terug te winnen van zijn Chinese concurrent BYD. In het eerste kwartaal leverde BYD wereldwijd 300.114 elektrische auto's af.

Het aandeel Tesla leed dinsdag een koersverlies van bijna 5 procent.

LEES OOK: Zo verdient en geeft Elon Musk zijn miljarden uit