Miljardair en ondernemer Elon Musk denkt groot. Heel groot. Met zijn bedrijf Tesla moet de zonnerevolutie echt vorm krijgen. Van zelfrijdende, elektrische deelauto’s tot zonnepanelen met standaard accu-opslag.

Dat blijkt uit een blog van Tesla-baas Elon Musk, waarin hij zijn visie op de toekomst uiteen zet.  In een vooraankondiging sprak Musk van zijn ‘Top Secret Tesla Masterplan. Part 2″. Deel één van dit masterplan stamt overigens uit 2006.

Musk mikt op niets minder dan een zonnerevolutie op de weg en in de woning, die fossiele brandstoffen naar de achtergrond zal dringen.

Voor woningen mikt Musk bijvoorbeeld op zonnepanelen met geïntegreerde accu’s voor de opslag, zodat zelfvoorziening voor eigenaren van zonnepanelen veel eenvoudiger wordt.

In dit licht past ook het bod dat Tesla op zonne-energiebedrijf SolarCity, ook een initiatief van Musk. Hij wil de bedrijven samenvoegen.

Elektrische vrachtwagens en bussen

Meest concrete suggestie van Musk is dat hij het gamma van elektrische voertuigen voor Tesla fors wil uitbreiden. Zo denkt Musk met elektrische vrachtwagens de transportkosten fors te kunnen verlagen, zonder verder over het voertuig uit te wijden.

Er wordt gewerkt aan een vrachtwagen en een bus, die naar verwachting volgend jaar worden gepresenteerd.

De bus die Musk in gedachten heeft, moet op termijn anders werken dan de bussen die we nu uit het openbaar vervoer kennen. Het moet een zelfrijdend voertuig worden dat passagiers niet van bushalte naar bushalte brengt, maar mensen op elke plaats afhaalt, en bij hun eindbestemming afzet.

Musk denkt daarnaast dat hij een handje kan helpen in het voorkomen van files. De bus moet namelijk net zo snel kunnen optrekken en remmen als auto's. Op die manier kunnen bussen in de normale verkeersstroom meerijden.

Deeldienst voor personenauto's

Verder kondigt Musk aan dat hij zijn voertuigen - niet alleen de bussen en vrachtwagens, maar ook de auto's - met zonnepanelen wil uitrusten.

Daarnaast denkt Tesla aan een autodeeldienst voor de zelfrijdende personenauto's van Tesla. Wie zijn auto even niet gebruikt, kan zijn zelfrijdende Tesla verhuren als taxidienst. In steden waar er veel vraag naar is, wil Tesla zelf een vloot auto's inzetten. Daarmee moeten de kosten van het bezit van een elektrische auto dramatisch dalen.

Zelfrijdende voertuigen

De automatische piloot van Tesla ligt onder vuur nadat vorige maand bekend werd dat een Tesla-gebruiker om het leven kwam terwijl hij de auto op de automatische piloot had gezet. De auto had door de laaghangende zon een overstekende vrachtwagen niet gezien. De auto botste daar tegenop, en kwam tot een paal tot stilstand. Mogelijk was de Tesla-bestuurder niet aan het opletten, en keek hij een film.

Musk verdedigt de autopilot-functie in zijn blog. Hij stelt dat de automatische piloot, mits die goed wordt gebruikt, veiliger is dan zelf rijden. De software is bedoeld ter ondersteuning bij bijvoorbeeld parkeren en rijden binnen de lijnen van de weg. De bestuurder moet bij hogere snelheden de handen aan het stuur houden.