Aandelen van elektrische automaker Tesla zijn dit jaar al twaalf procent meer waard geworden en daarmee is Tesla het meest waardevolle autobedrijf ooit op Wall Street. Het bedrijf van de flamboyante topman Elon Musk is nu ongeveer 85 miljard dollar waard op de beurs en dat is meer dan het vorige record van 81 miljard dollar van Ford uit 1999.

Ford is inmiddels nog ‘maar’ een kleine 37 miljard dollar waard en ook General Motors en Fiat Chrysler lijken ten opzichte van Tesla wel beursdwergen. De Amerikanen waren tientallen jaren hartstikke trots op de ‘grote drie’ Ford, GM en Chrysler. De in Detroit gevestigde autoproducenten waren een hele belangrijke pijler van de Amerikaanse economie en zorgden ook voor honderdduizenden banen.

Tesla is op de beurs dan wel veel meer waard dat Ford, GM en Fiat, maar levert nog steeds heel wat minder auto’s af dan de traditionele automakers.

De enorme beurswaarde wordt volgens databureu Statista dan ook niet bepaald door successen uit het verleden of zelfs niet uit het huidige flink toegenomen productievolume, maar door de verwachting dat de toekomst van de automarkt elektrisch zal zijn. Beleggers nemen een voorschot hierop met de verwachting dat Tesla een voorsprong heeft en deze markt kan domineren.

Productierecord Tesla in 2019

Tesla verkocht afgelopen jaar 367.500 auto’s met dank aan de populariteit van Model 3, schrijft The Verge. Aan het begin van 2019 waren er nog grote productieproblemen die Musk op het randje van overspannenheid leken te brengen, maar inmiddels verloopt de productie volgens planning.

Maar ondanks dat 367.500 auto's voor Tesla een absoluut productierecord is en meer is dan de productie van de twee jaar daarvoor samen, valt dat nog altijd in het niet bij wat bijvoorbeeld GM af kan leveren. General Motors verkocht alleen in de eerste negen maanden van 2019 al 5,7 miljoen voertuigen en boekte een winst van zeven miljard dollar.

Toch heeft Tesla volgens beleggers, ondanks de zeer beperkte winstgevendheid en de relatief lage productievolumes, een veel mooiere toekomst voor zich dan de grote drie, blijkt uit deze grafiek van de beurswaarde van de autobedrijven.

Infographic: Tesla's Market Cap Dwarfs Detroit's 'Big Three' | Statista

Lees hier meer over elektrische auto's: