De Amerikaanse autofabrikant Fisker gaat de strijd met Tesla aan. Afgelopen maandag presenteerde Fisker de nieuwe volledig elektrische SUV met zonnedak, die omgerekend slechts 33.750 euro zou moeten gaan kosten. Het vergelijkbare Tesla model, de X Long Range, is in Nederland te krijgen voor het driedubbele. Die SUV heeft een startprijs van 94.618 euro.

De Fisker Ocean heeft een hoop weg van de Nederlandse zonneauto Lightyear, die in 2023 een nieuw, goedkoper model op de markt willen brengen voor zo’n 50.000 euro.

De Fiskers Ocean is volgens de fabrikant ‘de meest milieuvriendelijke auto’ op de wereld, zo heeft de auto een volledig vegan interieur en zijn veel van de onderdelen gemaakt van gerecycled materiaal.

Maar CEO Henrik Fisker wil meer, bijvoorbeeld het allereerste “all-digital” autobedrijf ter wereld zijn. De Ocean krijgt daarom een bijbehorende app waarmee de eigenaar randzaken kan regelen, zoals het betalen van de lease of het inplannen van een onderhoudsbeurt.

Fisker wil in de toekomst nieuwe mogelijkheden toevoegen, zoals het plannen van carpoolen. De auto wordt in de VS, de EU en in China gefabriceerd en waarschijnlijk volgen er later dit jaar nog twee nieuwe modellen.


De auto heeft een zonnepaneel dat het hele dak bedekt.

Foto: sourceFisker

Dit speciale zonnedak voorziet de auto van extra energie, dat maakt de wagen extra efficiënt en daardoor hoeft er minder vaak te worden opgeladen.

Foto: sourceFisker

De vloerbedekking van de auto is gemaakt van gerecycled nylon dat afkomstig is van oude visnetten die uit de oceanen zijn gehaald.

Foto: sourceFisker

Het interieur is volledig vegan en Fisker zegt dat het voldoet aan chemische emissiewaarden voor verschillende vluchtige stoffen.

Foto: sourceFisker

Het ecologische suede is gemaakt van gerecyclede flessen en polyester vezels van oude t-shirts. Het rubber in de auto is afkomstig van oude autobanden.

Foto: sourceFisker

"Milieuvriendelijkheid, zo min mogelijk uitstoot van emissie en een zo laag mogelijke energieconsumptie, waren onze speerpunten tijdens de productie van deze auto", zegt Fisker. Hij claimt dat met het hergebruiken van materialen hij de uitstoot van het bedrijf met 80% heeft kunnen verlagen.

Foto: sourceFisker

De productie van de auto moet eind 2021 starten en de eerste modellen rollen begin 2022 van de band. Fisker verwacht tussen 2022 en 2027 een miljoen wagens te produceren.

Foto: Fisker