Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:20
  • Tesla leverde bijna een miljoen elektrische auto’s af in 2021, een nieuw record.
  • In Nederland leverde Tesla afgelopen jaar slechts zo’n 4.000 auto’s af, tegen bijna 9.000 auto’s in 2020.
  • De financiële site Finbold verwacht op basis van verzamelde data dat Tesla in 2022 wereldwijd meer dan 1,5 miljoen auto’s zal afleveren.
  • Lees ook: Dit zijn 7 opvallende elektrische auto’s die in 2022 in Nederland op de markt komen

Hoewel Tesla het in Nederland in 2021 niet bijster goed deed, zette het bedrijf van Elon Musk wereldwijd meer auto’s op de weg dan aanvankelijk gedacht. Ondanks de aanhoudende chiptekorten en allerlei andere problemen door COVID-19, wist de Amerikaanse autobouwer 936.172 auto’s naar klanten te verschepen.

In Nederland kende Tesla in december een sterke eindsprint, maar viel 2021 als geheel tegen. De maker van elektrische auto’s leverde zo’n 4.000 auto’s af in 2021. Dat is ruim helft minder minder dan in 2020, toen Tesla bijna 9.000 auto’s leverde in Nederland.

De financiële site Finbold, die naar eigen zeggen veel data verzamelde over de leveringen van Tesla, verwacht dat de autofabrikant dit jaar wereldwijd bijna 65 procent meer auto’s gaat afleveren. Het totaal komt dan neer op 1,5 miljoen nieuwe Tesla’s. Om precies te zijn gaat het om 1.544.402 auto’s.

Finbold verwacht dat Tesla volgend jaar 1.544.402 auto's zal afleveren. Afbeelding: Finbold
Finbold verwacht dat Tesla volgend jaar 1.544.402 auto’s zal afleveren. Afbeelding: Finbold

Twee nieuwe Gigafactories in gebruik

De stijging van de productie komt volgens Finbold vooral door de extra productiecapaciteit die Tesla dit jaar tot z'n beschikking krijgt. Zo kan de Gigafactory in Berlijn elk moment in gebruik worden genomen, nu alle benodigde papieren ter goedkeuring bij de lokale overheid liggen. Ook neemt de autobouwer binnenkort de Gigafactory in Austin, in de Amerikaanse staat Texas, in gebruik.

Als beide fabrieken op volle toeren draaien, zouden ze gezamenlijk goed zijn voor zo'n 1,2 miljoen voertuigen per jaar. De Gigafactory in Texas kan naar verluidt zo'n 500.000 voertuigen op jaarbasis produceren, terwijl er in Berlijn zo'n 700.000 van de band zouden moeten rollen.

Daarnaast zou de Cybertruck de aantallen een boost moeten geven, meldt Finbold, die verwacht dat de elektrische pick-uptruck in 2022 in productie gaat. Dat laatste komt overeen met de uitspraken van CEO Elon Musk van Tesla. Al noemde Musk geen specifieke datum waarop de Cybertruck in productie zou gaan. De topman liet alleen weten dat de technische ontwikkeling van het voertuig is afgerond.

1,3 miljoen reserveringen voor de Cybertruck

Als de Cybertruck daadwerkelijk in productie gaat, dan zou Tesla er meer dan 1,3 miljoen van moeten gaan produceren. Tenminste, als we uitgaan van de Reservation Tracker. Dit is een online Google Docs-document waar iedereen zijn reservering voor een Cybertruck kan aanmelden. Het is echter niet duidelijk hoe getrouw dit bestand de daadwerkelijke reserveringen volgt.

Een vertragende factor zouden de chiptekorten kunnen zijn, waarvan Musk al meerdere keren heeft aangegeven dat deze uiteindelijk ook grip zullen krijgen op zijn bedrijf. Het lijkt erop dat Tesla tot nu toe grote problemen heeft kunnen voorkomen, omdat het zelf veel chips produceert.

Inmiddels is Tesla voor de goedkopere modellen overgestapt naar LFP-accu's. Deze zijn goedkoper en makkelijker te leveren, maar presteren minder goed dan de standaard lithium-ion-technologie. Ondanks de maatregel zijn de levertijden voor veel modellen al enkele maanden tot een jaar.

Lees meer over Tesla: