• Topman Elon Musk van Tesla waarschuwde in juli dat de chiptekorten de grootste uitdaging waren voor de maker van elektrische auto’s.
  • Tesla heeft zichzelf grotendeels ingedekt tegen de tekorten door de eigen fabricage van chips en andere aanpassingen.
  • Toch lijkt het wereldwijde tekort aan halfgeleiders nu ook Tesla te raken. Modellen die nu besteld worden, levert de fabrikant pas na maanden.

Afgelopen juli was topman Elon Musk van Tesla nog positief. Hij beweerde dat Tesla voorlopig nog geen last zou hebben van de wereldwijde chiptekorten waar vrijwel alle autofabrikanten al langer mee te maken hebben.

Tesla fabriceert enerzijds zelf een deel van de chips die nodig zijn voor de elektrische auto’s van het merk. Anderzijds kon het tekort opvangen worden door het herschrijven van software, waardoor inzet van alternatieve chips mogelijk was.

Toch lijkt het er nu op dat de tekorten aan halfgeleiders de Amerikaanse autofabrikant hard raken. Dit blijkt uit leverdata die de fabrikant onlangs op de website publiceerde.

Als je op de website een nieuwe Tesla Model 3 wilt bestellen, kon deze eerder na enkele weken geleverd worden. Nu is de eerst mogelijke levering in november. Een levertijd van bijna twee maanden. Wil je een Long Range, of een Performance, dan moet je zelfs tot december wachten op je nieuwe bolide.

De net in Nederland gearriveerde Model Y heeft precies dezelfde levertijden als de Model 3. Maar het kan nog erger. Als je een nieuwe Tesla Model S of Model X aanschaft, moet je nog tot medio 2022 wachten voordat Tesla hem bij je aflevert.

Musk waarschuwde voor tekorten, vergelijkt het met wc-papier hamsteren

Musk waarschuwde in juli ook al voor de mogelijke impact van de tekorten. Als deze Tesla zouden raken, dan zouden ze vooral impact hebben op het langzaamste onderdeel van de leveringsketen. De groei van het bedrijf zou volgens hem hiervan afhankelijk zijn.

Volgens Musk zijn de chiptekorten ook erger dan ze zouden kunnen zijn. Hij vergelijkt het geheel met het hamsteren van wc-papier aan het begin van de coronapandemie. "De angst om zonder te zitten zorgt ervoor dat elk bedrijf teveel chips besteld. Het is als het tekort aan toiletpapier, maar dan op een epische schaal," zegt musk op Twitter.

Andere autofabrikanten kampen al langer met chiptekorten waardoor ze de productie al eerder moesten stilleggen en levertijden steeds langer worden.

Voor de zeven bestverkopende merken in Nederland deden we eerder een klein onderzoek naar de impact voor de autokopers. Hieruit bleek bijvoorbeeld dat enkele fabrikanten helemaal geen last hebben van de aanhoudende tekorten.

[activecampaign form=34]

LEES OOK: Dit is de impact van chiptekorten op de levering van jouw nieuwe auto – zo lang laten de 7 meest verkochte merken in Nederland je wachten