De Tesla Model 3 was in de eerste tien maanden van dit jaar de best verkochte auto in Nederland. En voor het eind van het jaar komt er nog een fikse lading bij.

Dat meldt databureau voor de autobranche Aumacon in de nieuwsbrief van maandag.

In de periode tot afgelopen zondag zijn er deze maand 3.780 Tesla’s geregistreerd in Nederland. Die komen boven op de 13.892 Tesla’s die tussen januari en oktober in Nederland zijn afgeleverd.

Uit de bijgestelde prognose voor de autoverkopen van 2019 van Aumacon blijkt dat de verkoop van volledig elektrische auto’s dit jaar naar verwachting uitkomt op 47.000 stuks, bijna een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder. De totale autoverkopen kunnen hiermee uitkomen op 425.000, wat nog altijd een daling van 4 procent betekent vergeleken met 2018.

Op basis van een blog dat de planning van vrachtschepen met Tesla’s bijhoudt, kun je afleiden dat er eind november en begin december nog twee vrachtschepen met Tesla’s arriveren in de Belgische haven Zeebrugge, terwijl er afgelopen zondag al een schip met Tesla’s is aangekomen.

Bijtelling leaseauto stuwt verkoop Tesla Model 3

Dat Nederland wordt overspoeld met Tesla’s, heeft veel te maken met de wijziging van de regels voor de fiscale bijtelling in verband met het privégebruik van leaseauto’s.

Dit jaar bedraagt de bijtelling voor volledig elektrische auto’s 4 procent van de cataloguswaarde, terwijl dit percentage vanaf 1 januari 2020 verdubbelt naar 8 procent.

Lees ook op Business Insider

In de komende zeven jaar gaat  het bijtellingspercentage stapsgewijs verder omhoog naar 22 procent. Dit is het percentage dat momenteel voor niet-elektrische auto’s geldt.

Verder is het zo dat de lage bijtelling van 4 procent geldt tot een cataloguswaarde van 50.000 euro. Voor duurdere elektrische auto’s betaal je 22 procent bijtelling over het deel boven de 50.000 euro.

Het plafond waarbij het lage bijtellingspercentage geldt, gaat de komende jaren echter omlaag. In 2020 ligt het plafond voor de lage bijtelling op 45.000 euro.

In de tabel hieronder vind je het volledige overzicht van de wijziging van de fiscale regels voor leaseauto’s.

Lees meer over elektrische auto’s: