• Tesla nodigde woensdag bewoners, politici en ondernemers uit voor een bijeenkomst in Grünheide, de plek waar de Amerikaanse maker van elektrische auto’s een batterijfabriek neer wil zetten.
  • De tegenstanders liepen al snel weg. De rest van de avond was voor Tesla daarom een eitje.
  • Veel van de aanwezige bewoners zijn voorstander van de bouw van de ‘gigafactory’, omdat ze hopen op een economische impuls voor de regio.

Tesla wil een gigafabriek bouwen in het dorp Grünheide ten zuidoosten van Berlijn en probeert de regio daar warm voor te krijgen. Het bedrijf van Elon Musk organiseerde afgelopen woensdag voor bewoners, politici en ondernemers een kennismakingsbijeenkomst in buurthuis Hangelsberg in Grünheide. Business Insider Deutschland was erbij.

Het is de bedoeling dat Tesla de nieuwe Model Y gaat produceren in de nieuwe Duitse fabriek en vermoedelijk ook accu’s. Volgens Tesla levert dat 3.000 banen op in Brandenburg. Dat lijkt op het eerste gezicht goed nieuws voor een regio met een al jaren stagnerende economie.

Maar er is één groot obstakel: sommige bewoners van Grünheide en omgeving maken zich zorgen over de natuur, het bos en de drinkwatervoorziening. Zo is er een actiegroep die regelmatig protesten organiseert en mensen oproept bezwaarschriften in te dienen. Daarom lanceert Tesla een marketingcampagne.

Tesla paait Duits dorp met powerpoint en pruimentaart

Als Business Insider de kennismakingsbijeenkomst bezoekt, staan er om 15.30 uur een Tesla Model S, Model 3 en een Model X geparkeerd voor het buurthuis. Er zijn een stuk of tien Tesla-medewerkers overgekomen vanuit het Europese hoofdkantoor in Amsterdam met rode petten, zwarte sportvesten en sneakers.

De zaal is gevuld met bewoners, politici en vertegenwoordigers van bedrijven. De Tesla-medewerkers staan vooraan in de zaal en bereiden een Powerpoint-presentatie voor. Achter in de zaal, waar de meeste bezoekers zitten, is er pruimentaart en koffie.

Burgemeester Arne Christiani van Grünheide opent de bijeenkomst en heet Tesla van harte welkom als investeerder in de regio. "Vandaag gaat het niet over bos of water. Het gaat over Tesla, het bedrijf stelt zich eindelijk voor. We hebben hier lang op gewacht."

Na de opening verlaten de meeste tegenstanders van het project de zaal, omdat hun zorgen niet op de agenda staan.

Economische impuls van Tesla-fabriek voor Brandenburg

Dan begint de jonge Tesla-medewerker Alexander Rieder aan een promotiepraatje. Hij vertelt dat de strijd tegen klimaatverandering in het DNA van Tesla zit en dat het inmiddels al is gelukt elektrische auto's populair te maken. Daarom is het nu tijd voor iets nieuws: autonoom rijden. Volgens Rieder gaan Tesla-eigenaren daar volop van profiteren, want hun auto wordt omgebouwd tot een elektrische taxi zodat ze er geld aan kunnen verdienen.

De presentatie verandert in steriele bedrijfsreclame zonder enige vorm van ironie of zelfkritiek, maar dat schrikt het publiek niet af. Er is juist veel enthousiasme in de zaal over de plannen van Tesla. "Er  moet veel worden geïnvesteerd in de infrastructuur en eindelijk gebeurt hier iets", zegt Dieter Czenkanowski tegen Business Insider. Hij woont in het naburige Fürstenwalde en legt uit dat de hele regio profiteert van Tesla.

Ook Henry Kloss, die al zijn hele leven in Grünheide woont, is blij met de economische vooruitzichten die de fabriek biedt. "Dit is vooral goed voor onze kinderen, er worden hier zoveel banen gecreëerd. De regio stagneert al jaren en dat is frustrerend." Hij ergert zich dan ook aan de tegenstanders van het Tesla-project. "Dat zijn vooral nieuwkomers die in Berlijn werken en hier hun rust willen hebben."

De burgemeester is het met Kloss eens: "Er is veel demonstratietoerisme. Er zijn mensen die protesteren tegen de kolen, tegen het vliegveld en nu tegen de fabriek", zegt Christiani tegen Business Insider.

Hij ziet Tesla als een absolute zegen voor de gemeenschap, vooral in economisch opzicht. "We missen de jongeren. Er zijn hier veel kinderen en senioren, maar het ontbreekt aan mensen in de werkende leeftijd. Een werkgever als Tesla kan als een magneet veelbelovende mensen aantrekken."

Lokale bedrijven worden nerveus van Tesla

"Maar je moet eerlijk zijn, de komst van Tesla hier maakt ook veel bedrijven in de regio nerveus", zegt voorzitter Gundolf Schülke van de lokale Kamer van Koophandel. "De lokale bedrijven zijn zich ervan bewust dat ze in de toekomst met Tesla zullen moeten concurreren om jong talent. Het wordt een zware strijd."

Toch is het al met al een zeer succesvolle bijeenkomst voor Tesla: de tegenstanders waren snel weg, de sfeer is ontspannen en er zijn veel mensen bij de informatiestand. Vrijwel alle aanwezige omwonenden, politici en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zijn enthousiast over de bouw van de fabriek.

Maar daarmee staat de fabriek er nog lang niet. Tesla heeft nog heel wat hindernissen te overwinnen voordat er goedkeuring wordt verleend en de eerste graafmachines het terrein op rollen. Mogelijk tot in de rechtszaal aan toe.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.

Lees meer over Tesla: