• Tesla biedt de upgrade naar Full Self-Driving nu ook aan in de vorm van een abonnement.
  • De hardware-upgrade die sommige Tesla-eigenaren daarvoor moeten hebben, is na kritiek verlaagd in prijs tot 500 dollar.
  • Tesla stelt haar Supercharger-netwerk ook beschikbaar voor andere elektrische auto’s, maar het is nog niet duidelijk hoe dat in de praktijk werkt.

Tesla raakte deze week in opspraak. De autofabrikant biedt sinds kort de upgrade naar Full Self-Driving-software, die semi-autonome functies op een Tesla beschikbaar maakt, aan in de vorm van een abonnement.

Normaal kost deze optie 7.500 euro, maar is nu ook beschikbaar als 199 dollar per maand kostend abonnement. Klinkt goed, maar toch vonden Tesla-eigenaren een probleem.

Om FSD werkend te krijgen op hun auto’s moet er een hardware-update gedaan worden voor Tesla’s gemaakt tussen eind 2016 en midden 2019. Kosten daarvan zijn 1.500 dollar. Dat schoot in het verkeerde keelgat, want Tesla beloofde eerder dat alle auto’s vanaf 2016 FSD konden draaien. Er was nooit verteld dat er tussentijdse upgrades zouden komen, of dat die geld zouden kosten.

Om dat selecte groepje Teslarijders tegemoet te komen, verlaagt het bedrijf de prijs van de hardware-upgrade naar 1.000 dollar, meldt Electrek. Of dat wel in goede aarde valt, moeten we nog zien.

Lees ookTesla lanceert update van ‘Full Self-Driving’-software – en waarschuwt dat de auto de slechtste keuze op het verkeerde moment kan maken

Het is begrijpelijk dat Tesla niet volledig wil opdraaien voor de kosten van de upgrade. Je kunt niet van een bedrijf verwachten dat het drie jaar na aankoop van een voertuig de hardware kosteloos gaat upgraden met het risico dat het na een maand nooit meer gebruikt wordt. Ook gaat het hier niet om hardware die essentieel is voor de correcte werking van het voertuig.

Toch verwachten de Tesla-eigenaren precies dat. Want, en zo stellen zij, Tesla beloofde bij aankoop van het voertuig dat hij FSD kan draaien, maar nu blijkt dat het niet kan. In hun optiek moet Tesla er dus voor zorgen dat het toch mogelijk gemaakt wordt.

De hardware-upgrade is wel ‘gratis’ voor mensen die de FSD-optie in een keer afnemen voor 7.500 euro. Tesla meent dat de kosten voor de upgrade in de optie zitten verwerkt.

Tesla-eigenaren die de 1.500 dollar al betaalden, hebben inmiddels 500 dollar teruggestort gekregen.

Lees ookVan slingeren richting een verdrijvingsvlak tot het net missen van palen, de video’s van Tesla’s laatste volledig zelfrijdende update wekken niet veel vertrouwen

Iedereen met een EV kan laden aan een Supercharger

Naast dat Tesla de eigen achterban tegemoet komt, reikt het ook haar hand uit naar andere autofabrikanten. Elon Musk, CEO van Tesla, schreef op Twitter dat zijn bedrijf binnenkort de Superchargers beschikbaar gaat maken voor auto’s van andere merken.

Tesla’s Superchargernetwerk bestaat uit meer dan 25.000 laders verdeeld over 2.700 locaties wereldwijd.

Dat netwerk wordt nu opengesteld voor auto’s van andere merken. Maar hoe dit precies in z’n werk gaat, is nog niet duidelijk. Het kan zijn dat Tesla per merk een deal sluit om toegang te verlenen tot de laders, het kan ook zijn dat het een los abonnement optuigt waar iedereen met een elektrische auto zich voor kan opgeven.

Volgens Musk moeten alle Superchargers later dit jaar al beschikbaar zijn voor andere elektrische auto’s. Gezien Musks historie met het doen van beloftes, kan het ook iets uitlopen.

LEES OOK: Tesla Model 2 kost minder dan $25.000 en komt waarschijnlijk in 2023 – dit is wat we ervan weten