Tesla lijkt afscheid te willen nemen van zijn investering van 1,5 miljard dollar in de bitcoin, nu de cryptomarkten het zwaar hebben.

De maker van elektrische auto’s zei op woensdag de afgelopen maanden ongeveer 75 procent van zijn investering in de bitcoin te hebben verkocht. Het bedrijf zei dat het tussen april en juni voor 936 miljoen dollar aan bitcoins heeft omgewisseld in dollars.

Toen Tesla in februari 2021 een investering van 1,5 miljard dollar in de bitcoin aankondigde, schoot de koers van de bitcoin omhoog. Tesla hield een groot deel van zijn belang vast, toen de bitcoin tegen eind 2021 naar nieuwe hoogten steeg.

Maar de afgelopen maanden kelderde de waarde van de bitcoin te midden van een bredere economische neergang. De cryptomunt heeft dit jaar meer dan de helft van zijn waarde verloren. De munt handelde donderdagochtend rond de 22.800 dollar, blijkt uit cijfers van Coinmarketcap.

Tijdens een toelichting op de financiële resultaten over het tweede kwartaal op woensdag verklaarde CEO Elon Musk van Tesla de verkoop van bitcoins uit de onzekerheid rond COVID-19 beperkingen in China. De lockdowns in Shanghai beperkten Tesla's productievermogen in de fabriek, wat een negatieve impact had op de algehele verkoop voor het kwartaal.

"Er was onzekerheid over de Covid-lockdowns in China, dus was het belangrijk voor ons om onze kaspositie zo sterk mogelijk te maken", zei Musk. "We staan er zeker voor open om onze positie in de bitcoin in de toekomst te vergroten, dus dit moet niet worden opgevat als een of ander oordeel over bitcoin."

Musk voegde eraan toe dat Tesla nog steeds de ludieke cryptomunt dogecoin bezit. Deze cryptovaluta begon als een grap, maar wordt nu door Tesla als betaalmiddel geaccepteerd in zijn online winkel.

De automaker zei dat er per 30 juni nog 218 miljoen dollar aan "digitale activa" als bezit op de balans stonden. Dat is fors minder dan de 1,26 miljard dollar aan cryptomunten die Tesla eind maart bezat.

Winst Tesla in tweede kwartaal van 2022 iets lager door productievertraging in China

Tesla heeft in het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 2,3 miljard dollar. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, maar wel minder dan in het eerste kwartaal van dit jaar toen de winst uitkwam op 3,3 miljard dollar.

De fabrikant van elektrische auto's had eerder al gezegd dat in de afgelopen periode minder auto's zijn geleverd dan in de eerste drie maanden, vooral vanwege een lagere productie in de grote fabriek in China door de coronalockdowns.

Ook de totale omzet viel daardoor op kwartaalbasis lager uit. De inkomsten waren 16,9 miljard dollar, tegen 18,8 miljard dollar in de voorgaande periode. Een jaar eerder was de omzet nog 12 miljard dollar. In de periode april tot en met juni werden bijna 255.000 Tesla's afgeleverd, wat bijna een vijfde minder is dan in de eerste drie maanden. Het was voor het eerst in twee jaar tijd dat er sprake was van een daling. Vergeleken met vorig jaar stegen de leveringen wel met ruim een kwart.

Verder zette Tesla ook een niet nader benoemde afschrijving in de boeken vanwege de gedaalde koers van bitcoin. Het bedrijf heeft flink geïnvesteerd in de digitale munt. Inmiddels is van die investering 75 procent omgezet in gewone valuta, aldus Tesla. Het bedrijf gaf verder aan vast te houden aan zijn groeiverwachtingen voor de langere termijn.

Topman Elon Musk zei vorige maand nog dat de nieuwe fabrieken van Tesla in Duitsland en Texas miljarden dollars verliezen. Volgens Musk hebben de fabrieken te kampen met hoge kosten en moeilijkheden om de productie snel op te voeren. Tesla heeft een fabriek in Grünheide ten oosten van Berlijn, die eerder dit jaar formeel in gebruik werd genomen. Ook heeft Tesla een nieuwe faciliteit in Austin in de Amerikaanse staat Texas.

Musk heeft aangekondigd dat er banen bij Tesla gaan verdwijnen om zo kosten te besparen. Ook heeft hij zijn zorgen uitgesproken over een economische recessie in de Verenigde Staten.

De ondernemer is inmiddels verwikkeld in een juridisch conflict over de overname van Twitter. Hij zag onlangs af van de koop van de berichtendienst, maar het socialemediabedrijf wil de multimiljardair nu via de rechter alsnog tot de overname dwingen voor de afgesproken 54,20 dollar per aandeel. Met de deal was 44 miljard dollar gemoeid. Musk wordt er onder meer van beschuldigd voorwaarden uit de koopovereenkomst te hebben geschonden.

LEES OOK: Wat als Elon Musk van de rechter te horen krijgt dat hij Twitter alsnog moet kopen? Als hij weigert, is een gevangenisstraf niet uitgesloten, zegt een juridisch expert