• TechMeUp biedt een renteloos studievoorschot aan vrouwen, mensen met een migratie-achtergond en 45-plussers die een technische studie willen volgen.
  • Het opleidingsfonds is opgericht door zes technische opleidingen en wil meer diversiteit realiseren in de techwereld.
  • Dit jaar hoopt het studiefonds 150 studenten op weg te helpen.

Tekort aan IT-talent is er al jaren. Nu de coronacrisis de digitale transformatie van onze samenleving heeft versneld, is dat tekort nog nijpender geworden.

Het nieuwe opleidingsfonds TechMeUp maakt rentevrije studievoorschotten mogelijk voor vrouwen, 45-plussers en studenten met een migratie-achtergrond die zich willen laten omscholen tot bijvoorbeeld growth hacker, developer, cybersecurity-expert of data-analist.

Nikky Hofland, managing director van het opleidingsfonds dat deze maand live is gegaan, vertelt over het streven om het tekort aan techpersoneel op een ‘diverse manier’ op te lossen.

Nikky Hofland van TechMeUp. Foto: TechMeUP
Nikky Hofland van TechMeUp. Foto: TechMeUP

Waarom is dit opleidingsfonds in het leven geroepen?

Hofland: “Omscholing vraagt vaak om een flinke investering. Zo’n opleiding kost natuurlijk niet alleen tijd, maar ook geld. Vaak gaan studenten een tijdje achteruit in salaris, omdat ze minder of geen ruimte overhouden om te werken. En dat wil én kan niet iedereen opbrengen.”

“Als je een gezin te onderhouden hebt bijvoorbeeld, is de drempel om je te laten omscholen een stuk hoger. Hierdoor wordt de sector voor bepaalde groepen onbereikbaar, terwijl deze mensen wellicht wel graag als IT’er willen werken. Zes verschillende technische opleidingen kwamen op het idee van TechMeUp om deze scheve verhoudingen in de sector aan te pakken.”

Hoe werkt het fonds precies?

“Wij bepalen samen met de student hoeveel financiële steun zij of hij nodig heeft. Soms zullen dit alleen de opleidingskosten zijn, maar we verwachten dat het vaker ook om ‘leefgeld’ zal gaan, zodat de student onbekommerd kan studeren zonder financiële zorgen.”

“We verstrekken de studenten een eenmalig rentevrij studievoorschot. Pas als zij na hun opleiding een baan hebben gevonden – een proces waar we ze ook bij willen ondersteunen – beginnen ze met afbetalen. Daarbij gaan we uit van een maandelijkse aflossing van 10 procent van hun salaris, maar in overleg met onze partner Kredietbank Nederland kunnen oud-studenten daar eventueel ook een andere afspraak over maken.”

Hoe kunnen mensen in aanmerking komen voor een studievoorschot?

“Studenten in spé kunnen op onze website het aanmeldingsformulier invullen. Dan nemen wij contact met hen op. Een onafhankelijke selectiecommissie bepaalt via een screening of mensen die zich aanmelden voldoende gemotiveerd zijn en of ze onze financiële steun echt nodig hebben.”

“In principe kan iedereen bij ons een rentevrij studievoorschot aanvragen, maar wij kunnen natuurlijk niet onbeperkt geld uitdelen. Dit eerste jaar hebben we de financiële ruimte om 150 studenten deze kans te bieden. Als zich meer mensen bij ons aanmelden, maken wij een selectie op basis van een ratingkaart. Daarbij hebben we bijvoorbeeld afgesproken dat de helft van de 500.000 euro die we nu tot onze beschikking hebben naar vrouwen moet gaan.”

“Natuurlijk zouden we het liefste iedereen helpen die een steuntje in de rug nodig heeft om zich te laten omscholen, maar we zoeken actief naar mensen die nu niet zichtbaar zijn in de techindustrie.”

Kunnen deelnemers zich inschrijven bij alle technische opleidingen van ons land?

“Uiteindelijk hopen we dat zo veel mogelijk technische opleidingen zich aansluiten bij ons initiatief, maar vooralsnog reserveren we ons potje voor studenten die zich inschrijven bij één van de zes opleidingen die het fonds hebben opgestart. Dat zijn Codam, Growth Tribe, Ironhack, Techionista, TechGrounds en Winc Academy.”

“Je kunt je via deze instituten onder meer laten omscholen tot front-end of back-end developer, UX-designer, mobile app developer, CRM-consultant of softwaretester. Voor de meeste opleidingen die onze partners aanbieden is geen vooropleiding vereist.”

En hoe wordt dit allemaal gefinancierd?

“We zijn een ANBI-stichting en hebben dus een maatschappelijk doel; we hoeven hier zelf geen geld aan te verdienen. Datawetenschapper Steven van Hekelen en ik vormen het dagelijkse team, maar onze ‘movement’ bestaat inmiddels al uit een mannetje of 30. Allemaal professionals uit het vak die zich vrijwillig inzetten voor het fonds, onder meer in onze raad van bestuur, de selectie- en opleidingscommissie of als ambassadeur.”

“Tot nu toe hebben we acht partners aangetrokken die geld in de pot hebben gestopt: de gemeente Amsterdam, Stichting CA-ICT, Rabobank Amsterdam, ASML Foundation, Exact Foundation, Sofronie, SIDN en Instituut GAK. We hebben nu een bedrag van 375 duizend euro tot onze beschikking en ons streefbedrag voor dit jaar is 500 duizend euro – waar we dus 150 studenten mee op weg hopen te helpen – en dat van volgend jaar is 2 miljoen euro.”

“Uiteindelijk is het idee ook dat dit concept zichzelf deels bedruipt. We zijn een revolverend fonds; we schenken niet. Wat wij in een student investeren, betaalt die student als het goed is uiteindelijk ook terug. Dat kunnen wij vervolgens weer in een andere student investeren.”

Lees meer verhalen over Better Capitalism op Business Insider, zoals: