Startende ondernemers hebben niet altijd de middelen voor uitgebreid juridisch advies. Toch kan goed advies voor startups later veel gedoe schelen.

De Amsterdamse ‘law incubator’ Clinic helpt startups met gratis advies van talentvolle masterstudenten Informatierecht. Die krijgen op hun beurt begeleiding van topjuristen.

Business Insider sprak met Jan de Wit, één van de masterstudenten die dit jaar gratis rechtsadvies verstrekt.

Ondernemers die tijdens de opstartfase van hun bedrijf juridisch worden begeleid door masterstudenten informatierecht. Met deze unieke formule helpt de Amsterdamse law incubator Clinic jaarlijks een geselecteerd aantal startups kosteloos op weg.

Jan de Wit (24) is dit jaar een van de masterstudenten die gratis rechtsadvies verstrekt. Hij legt aan Business Insider uit hoe het werkt.

Law incubator. Dat is niet een term die je dagelijks hoort?

De Wit: “Dat klopt. We waren ook de eerste law incubator in Europa. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, zie je het wel al vaker, en er zijn inmiddels ook meer Europese universiteiten die de formule hebben opgepikt.”

“In het kort komt het erop neer dat jaarlijks 12 studenten van de master Informatierecht aan de universiteit van Amsterdam samenkomen om juridische vragen van startups kosteloos te beantwoorden. We worden daarbij bijgestaan door gespecialiseerde advocaten van gerenommeerde kantoren.

“Alle juridische vragen komen bij ons terecht en wij formuleren zelf een advies, maar voordat we dit terugkoppelen aan de klant leggen wij ons advies eerst voor aan een team van advocaten tijdens een wekelijkse meeting.”

Geven jullie alleen advies aan startups?

“Nee, wekelijks beantwoorden wij ook juridische vragen van particulieren. Je zou ons daarom kunnen vergelijken met een rechtswinkel of juridisch loket, waar mensen zich ook toe kunnen wenden voor kosteloos juridisch advies."

“Anders dan deze initiatieven beperken wij ons echter uitsluitend tot het informatierecht, dus tot advies over bijvoorbeeld auteursrecht, merkenrecht, identiteitsdiefstal en cybercriminaliteit. Jaarlijks behandelen wij gemiddeld 300 vragen van particulieren voor wie ‘normale’ gespecialiseerde rechtsbijstand te kostbaar is."

Hoe gaat het startuptraject in zijn werk?

“Startups kunnen zich nog tot en met eind november aanmelden voor deelname aan het incubator-programma. Normaal beperken we ons tot ondernemingen uit de omgeving Amsterdam, maar omdat de begeleiding het komende jaar vanwege de coronacrisis naar verwachting grotendeels remote zal zijn, staan we deze keer ook open voor startups uit de rest van de Randstad."

“Uit de aanmeldingen worden uiteindelijk zes startups geselecteerd die wij dan gedurende een half jaar kosteloos juridisch adviseren. Elk bedrijf zal door twee studenten begeleid worden."

"We selecteren de startups die we gaan begeleiden zelf, want het is wel fijn om een klik te hebben met de ondernemers en interesse te hebben in hun vakgebied. Een coördinator van Clinic helpt ons een weloverwogen keuze te maken en tijdens het traject is er dus een team van professionele advocaten dat we als klankbord kunnen gebruiken.”

Wat levert dit traject startups op?

“Voor beginnende bedrijven is juridische hulp vaak te duur, maar het is wel heel belangrijk. Investeerders kiezen doorgaans voor startups die hun juridische zaken op orde hebben en wij bieden de kans om die basis te leggen."

“Intellectueel eigendom is bijvoorbeeld ontzettend belangrijk, maar wordt in de opstartfase vaak vergeten door bedrijven en daarom niet goed vastgelegd. Wij helpen startups dat wel te doen waardoor juridische problemen in de toekomst vermeden kunnen worden. Ook maken we startups wegwijs in de juridische wereld, zodat ze voortaan weten waar ze moeten zijn voor specifiek advies."

“Voor beginnende ondernemers is het op dit moment denk ik extra lastig om de juiste routes te vinden omdat er door de coronacrisis veel minder netwerkbijeenkomsten worden georganiseerd. Wij kunnen daarin echt een unieke bijdrage leveren.”

En wat levert deelname aan Clinic jullie als studenten op?

“Financieel staat er niets tegenover maar we bouwen natuurlijk op deze manier ontzettend veel praktijkervaring op. En doordat we wekelijks overleggen met professionele advocaten, leren we het werkveld en de verschillende kantoren goed kennen. En zij ons."

Lachend: “Het is eigenlijk een heel lange sollicitatieprocedure, waarin we alle kans krijgen om te laten zien wie we zijn en wat we in huis hebben."

“We kunnen onze deelname aan Clinic ook indienen als keuzevak aan de UVA, maar zelf denk ik er over om voor andere keuzevakken te gaan; ik zie dit meer als een soort vrijwilligerswerk waar ik heel veel van leer.”

Hoe zit het eigenlijk met de financiering?

Clinic is een stichting (ANBI). Wij zouden natuurlijk niet kunnen bestaan zonder de belangeloze steun van advocaten en de inzet van studenten zoals ik die het leuk vinden om op deze manier bij te dragen aan de maatschappij. Maar het is ook met dank aan de steun van de gemeente Amsterdam, onze negen partnerkantoren, het Instituut voor Informatierecht en verschillende vrijgevige donateurs dat we op deze manier gratis juridisch advies kunnen bieden aan minder vermogende particulieren en startups.”

LEES OOK: Oprichter Jochem Hes vertelt hoe het duurzame verzorgingsmerk Naïf het prestigieuze keurmerk B Corp kreeg