Techbedrijven uit Silicon Valley hebben premier Mark Rutte afgelopen mei gemaand om toch zo veel mogelijk gunstige belastingregelingen voor buitenlandse multinationals in tact te laten.

Dat blijkt uit een brief uit mei die maandag via Het Financieele Dagblad naar buiten kwam. Daarin wijst een club van belastingspecialisten uit Silicon Valley, gesteund door tachtig bedrijven met bekende namen als Apple en Google, onder meer op de mogelijkheid om vooraf afspraken te maken met de fiscus in Nederland.

De Amerikanen zijn beducht voor het effect van Europese maatregelen om belastingontwijking tegen te gaan. Mogelijkheid voor speciale afspraken met bedrijven staan onder druk, doordat de Europese Commissie Nederland de afgelopen tijd stevig op de vingers heeft getikt in het kader van afspraken die werden gemaakt met koffieketen Starbucks.

Zorg om fiscale voordelen Nederland

Toonaangevende Amerikaanse technologiebedrijven als Apple en Google vrezen dat de aanpak van belastingontwijking Nederland minder aantrekkelijk maakt als vestigingsplaats voor multinationals. In een half mei verstuurde brief aan premier Mark Rutte roepen ze de regering daarom, samen met zo’n tachtig andere bedrijven uit Silicon Valley, op Nederland fiscaal aantrekkelijk te houden.

De bedrijven wijzen op de vele banen die Amerikaanse bedrijven in Nederland hebben gecreëerd. Die zijn volgens hen vooral ontstaan door het gunstige belastingklimaat. Aanpassingen op dat vlak zouden dan ook zowel bestaande als toekomstige investeringen in gevaar brengen.

Nederland zou volgens de techbedrijven ook bezwaar moeten maken tegen een nieuwe Britse wet, die de fiscus daar in staat stelt winst te belasten die uit Groot-Brittannië wordt weggesluisd naar buitenlandse dochterondernemingen. Die belastingaanslagen kunnen voor een groot deel terechtkomen bij Nederlandse bedrijven, waardoor die minder aantrekkelijk worden en mogelijk worden verplaatst.

Bron: ANP/Z24

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl