• Sywert van Lienden en zijn kompanen uit de mondkapjesaffaire zijn geconfronteerd met een nieuwe claim. Dit keer van webwinkel Coolblue.
  • Coolblue werkte gratis mee aan de vermeende non-profitactie van Van Lienden voor de aankoop van mondkapjes tijdens de coronapandemie. Later bleek dat Van Lienden en zijn zakenpartners hieraan miljoenen verdienden.
  • Coolblue eist nu een half miljoen euro terug, vanwege kosten die zijn gemaakt voor Van Lienden, zo meldt De Volkskrant.
  • Lees ook: Openbaar Ministerie legt beslag op miljoenen van Sywert van Lienden en diens companen uit de mondkapjesaffaire

Webwinkel Coolblue heeft formeel aangifte gedaan tegen Sywert van Lienden en zijn kompanen in de mondkapjesaffaire, zo meldt de Volkskrant woensdag.

Coolblue werkte in de eerste helft van 2020 gratis mee aan de Stichting Hulptroepen Alliantie van Van Lienden voor de aankoop van mondkapjes vlak na de uitbraak van de coronapandemie. Van Lienden beweerde dat het om een non-profitinitiatief ging, maar dat bleek later onwaar.

Volgens Coolblue hebben Van Lienden en zijn zakenpartners het bedrijf ook voorgelogen door te stellen dat er geen geld was om de kosten die Coolblue maakte te dekken. Topman Pieter Zwart schold daardoor een half miljoen euro die was geïnvesteerd in de Stichting Hulptroepen Alliantie kwijt.

Coolblue wil dit geld alsnog terugvragen, omdat Van Lienden en kompanen via een aparte bv met winstoogmerk uiteindelijk miljoenen hebben verdiend aan de verkoop van mondkapjes.

Eerder dit jaar deed ook uitzendbureau Randstad, dat gratis personeel beschikbaar stelde aan de Stichting van Van Lienden, aangifte.

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels voor een totaalbedrag van ruim 11,5 miljoen euro beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de mondkapjesaffaire.

De verdenking tegen het bestuur van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) is uitgebreid met verduistering.

In februari maakte het OM bekend dat zij een strafrechtelijk onderzoek was gestart naar, onder meer, (ex-)bestuurders van SHA, onder wie Sywert van Lienden.

De rechtbank neemt binnenkort een besluit of Van Lienden en de andere betrokkenen als bestuurslid ontslagen moeten worden. "De zitting staat op dit moment gepland op 12 mei", meldde de rechtbank.

LEES OOK: Camille van Gestel, bekend van de mondkapjesaffaire, is een nieuw bedrijf begonnen: voor €0,35 per dag plant hij bomen om je CO2-footprint te compenseren